Poslechněte si koncert z Ukrajiny. Východní a západní vlivy Igora Stetsyuka & Euroradio Jazz Orchestra

24. únor 2022

V souvislosti s válečným neštěstím, které potkalo ukrajinský národ, mimořádně zařazujeme vzpomínku na koncert z Kyjeva, jehož se účastnil český trumpetista Miroslav Hloucal jako člen Euroradio Jazz Orchestra za účasti Českého rozhlasu Vltava. Orchestr řídil ukrajinský skladatel a dirigent Igor Stetsyuk. 

„Ve své historii Ukrajina dlouho nebyla samostatnou zemí. Západní část patřila Polsku nebo Rakousku, východní pak Rusku a na Ukrajině se proto míchají východní vlivy se západními. Chtěl jsem je spojit do jednoho celku,“ říká Igor Stetsyuk.

V roce 2012 ředitel Ukrajinského rozhlasu hýřil optimismem. „Máme možnost připravovat nové projekty. Spolupracujeme na přenosech, produkujeme novou kvalitu. (…) Představujeme vysoce profesionální svět, vzájemnou spolupráci, evropskou integraci a právě dnešní umělecký večer je jedním z takovýchto příkladů především díky talentu Igora Stetsyuka, dirigenta a skladatele a samozřejmě talentu jednotlivých členů orchestru.“

Připravujeme další pořady týkající se Ukrajiny. Ve středu 3. března odvysíláme Večer na téma Lvov, haličská kulturní metropole, město dějinných zvratů. Sledujte náš program.

Spustit audio