Poslední bangery roku. Masivní beaty od Metro Boomin, epická procházka Caroliny Polachek a ukáplá SZA

14. prosinec 2022
Topinky

Finále letošní hudební sezony je tu a vás čeká poslední epická procházka po chodníku naší verbální ostudy. Komu ukápne SZA? Užijte si závěrečnou várku bangerů roku 2022 a v lednu zase řev a slovní česnek. ThxSoMch!

Metro Boomin & Future - Too Many Nights ft. Don Toliver

Credits: Leland Wayne, Nayvadius Wilburn, Caleb Toliver, Carlton Mays Jr., Allen Ritter
Label: Boominati Worldwide / Republic
Album: Heroes & Villains

Slavný americký (t)rapový producent a DJ Metro Boomin se po čtyřech letech od svého debutu Not All Heroes Wear Capes vrací s masivní novinkou Heroes & Villains – konceptuálním albem na téma dobra a zla. Atlantský mistr tvrdého a ponurého zvuku na něm směle naplňuje svou tradiční kvótu bangerů a zároveň svůj sound obohacuje o nové zábavné prvky. Jeho beaty jsou tu dostatečně výrazné, aby zněly dobře samy o sobě, a přitom dostatečně decentní na to, aby všem hostujícím elitním rapperům umožnily stylistickou svobodu. Jedním z vrcholných okamžiků celé kolekce je nečekaně melancholická souhra chytlavého bzučivého beatu od Metro Boomin s rapperem a zpěvákem Donem Toliverem v hypnotickém tracku Too Many Nights. Tučný melodický banger – jehož text odkazuje k oblíbeným motivům lásky, vztahů, peněz, slávy i odvahy být tím, kým chceme – ještě v závěru doplňuje svým typickým projevem klasik ‚mumble rapu‘ Future.

SZA - Forgiveless ft. Ol’ Dirty Bastard)

Credits: Solána Rowe, Russell Jones, Björk Guðmundsdóttir, Guy Sigsworth, Mark Bell, Rodney Jerkins
Label: Top Dawg Entertainment / RCA
Album: SOS

Dlouhých pět let od vydání povedeného debutu CTRL jsme se dočkali nové desky od americké zpěvačky, která si říká SZA. I na svém druhém studiovém albu zůstala věrná akronymům a album nazvala SOS. Deska zatím sbírá velmi pochvalné recenze, mix alternativního R&B a psychedelického indie rocku určitě ještě na poslední chvíli přinutí nejednoho fanouška nebo fanynku přepsat výroční žebříček. Na desce hostují Don Toliver, Phoebe Bridgers, Travis Scott a také trochu nečekaně Ol' Dirty Bastard. Rapový bouřlivák a člen Wu-Tang Clanu zemřel v roce 2004 na předávkování a ve skladbě Forgiveless se objevuje díky samplu z tracku The Stomp, který se objevil v roce 1995 na ODB-ho desce Return To The 36 Chambers: The Dirty Version. Ve Forgiveless, jež nové album SZA uzavírá, zní také sampl z písně Hidden Place od Björk.

Caroline Polachek - Welcome To My Island

Credits: Caroline Polachek, Daniel Nigro, Daniel Harle, James Stack
Label: Perpetual Novice
Album: Desire, I Want To Turn Into You

Po několika mimořádně povedených singlech zpěvačka Caroline Polachek konečně ohlásila vydání své druhé sólové desky. Bude se jmenovat Desire, I Want To Turn Into You a vyjde symbolicky na Valentýna, tedy 14. února. Slogan si Polachek vypůjčila z aktuálního singlu Welcome To My Island. Ten vznikl ze spolupráce s triem vyhledávaných producentů ve složení Dan Nigro, Danny L Harle a Jim-E Stack. S prvním jmenovaným vznikly základy písně už v roce 2018, když Polachek připravovala debutovou desku Pang. „Na desku se moc nehodila, byla příliš drzá a nahlouplá a jestli mě znáte, tak to znamená pochvalu. Věděla jsem, že je to začátek něčeho nového a teď bude otevírat novou desku,“ říká Polachek a ještě dodává: „Je to písnička pro epickou procházku po chodníku ostudy, když se ti líčení rozmaže po celé tváři a ty máš pocit, že seš na vrcholu světa, ale ještě jsi nezjistila, že jsi ztratila klíče od domu.“

Giovanni Ti Amo - Bambina in discoteca

Credits: Giovanni Ti Amo, Federico Nardelli, Giovanni Colombo, Giovanni Cantiello, Frederico De Nicola, Giordano Colombo
Label: Universal
Album: Bambina in discoteca single

S další novinkou zamíříme do Itálie, kde svůj teprve druhý singl vydává hudebník Giovanni Ti Amo. S euforickou kytarovkou Bambina in discoteca navazuje na říjnový debutový track Cloro a hostovačku u rappera Masamasy Scarafaggi. Mladý Ital popisuje bouřlivý vztah s dívkou z diskotéky, která kolem sebe vytváří jen chaos. Soudě dle textu se ale od sebe zas tak moc neliší: mezitím, co ona dělá ‚bordello‘, on schovává její boty. Svižnou skladbu, která připomíná ranou tvorbu Klaxons nebo Bloc Party, produkoval Giovanni Ti Amo společně s rodákem z Říma Federicem Nardellim.

Saul - Dosť hodín

Credits: Samuel Pavol Nad, František Bielik, Nuri Kamberi, Marko Brostl
Label: Universal
Album: Chaos, vtedy a teraz

Multitalentovaný umělec z východního Slovenska Saul je členem skupiny WELOVEVERYSIMPLE a kromě zpěvu, skládání hudby a produkování se věnuje i videoklipové tvorbě – na nedávném videosinglu dua Yzo & Nik nazvaném Láska & Bolest se podílel jako art director. Jeho prvním počinem bylo EPčko Ikigai z roku 2017 a od té doby úzce spolupracuje s áčkovými rappery československé scény – od Sameye a Gleba až po Shimmiho nebo Hasana z Milion+. Svými melodickými linkami s melancholickými texty se perfektně hodí do každého tracku, kterému je třeba přidat hloubku, na albové novince Chaos, vtedy a teraz si ale vystačí téměř sám. Napříč šestnácti tracky, které přichází dva roky po vydání dlouhohrajícího debutu Neikde v oblakoch se s ním potkávají právě zmínění Hasan a Samey, ale také mladým talentem WEN. Do naší rotace putuje hypnotický track Dosť hodín.

ThxSoMch - Keep It Tucked

Credits: Carter De Filippis
Label: self-released
Album: Keep It Tucked single

Po úspěchu tiktokového hitu Spit In My Face! přichází tajuplný zpěvák ThxSoMch s novinkou Keep It Tucked. Ta znovu chytře míchá pop-punk, coldwave a trap a na konci dojde i na jungle. I přes hitparádové úspěchy zůstává ThxSoMch tak trochu záhadou, ví se o něm jen to, že je z kanadského Toronta, a že si svoje tracky vydává i produkuje sám. Stejně jako Spit In My Face!, i Keep It Tucked je naštvaná hymna o zlomeném srdci.

Pohybuje se Aleš stále ještě na pomezí dobra a zla? Co bude dělat Filip na Valentýna? Zase nic? A umí někdo z hudební redakce morseovku? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.