„Posloucháte příběhy a nemůžete pomoct,“ popisuje redaktorka situaci v uprchlickém táboře Idomeni

28. duben 2016

Reportérka České televize Dana Zlatohlávková prožívá migrační krizi téměř na vlastní kůži. Už od loňského roku se vydává na Balkán, aby zaznamenávala osudy uprchlíků mířících dál do Evropy.

„Není to událost psaná od stolu,“ uznává v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou s tím, že i proto jde o pro ni dosud nejemotivnější téma, které kdy zpracovávala. „Viděla jsem kempovat lidi uprostřed Bělehradu, to byl můj první střet s migrační krizí,“ připomíná si vypjaté chvíle. „Maďaři tehdy dokončovali stavbu jejich slavného plotu a lidé se snažili projít hranicí, kde se dalo,“ popisuje.

„Stačí chvíli počkat a příběhy jsou všude okolo,“ vysvětluje Dana Zlatohlávková. Z jejího pohledu mají novináři výhodnou pozici. „Vždycky jsem našla někoho, kdo se mnou chtěl mluvit,“ tvrdí. A zatímco loni měli Syřané možnost dostat se do Německa nebo do Skandinávie, letos se ocitají ve složitější situaci. Makedonie totiž v březnu zavřela hranice.

Čtěte také


Něco jiného je komentovat situaci z Česka, kde většina lidí žádného běžence neviděla. A když, tak mu většinou už nic nehrozí. Ale na řeckých ostrovech jde o život, lidé se tam můžou utopit klidně 20 metrů od břehu.

Dana Zlatohlávková navštívila také tábor Idomeni. Tehdy pršelo a stany v uprchlickém táboře doslova plavaly v bahně. „Ráno jsme se vrátili, svítilo slunce a ze stanového tábora se pařilo. Podle údajů OSN je tam 12 tisíc lidí a z toho asi 40 % dětí,“ informuje. Právě tam se setkala s asi 60letým Syřanem, který si sušil ponožky nad ohněm, citoval Bídníky ve francouzštině a vysvětloval: „My jsme ti bídníci.“ „V té chvíli sedíte a nemáte mu jak pomoct. Víte, že se z tábora dál nehne,“ přibližuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.