Postaví solární elektrárnu. „Ublíží to Putinovi a přispěje k energetické bezpečnosti,“ těší investora Bartu

2. duben 2022
2 x 2

Jan Barta je spolumajitelem Pale Fire Capital, investiční skupiny, která se zaměřuje na technologické a internetové projekty a třeba mají i společenský přesah. „Velmi brzy jsme si řekli, že je pro nás důležité spolupracovat s morálně správnými lidmi, takovým se dá více věřit, když s nimi podnikáme. Nemusí zachraňovat svět. Ale my jsme se zavázali, že výrazná část našich zisků půjde do projektů, kde zisk není primární motivace.“ Dnes pomáhá i lidem z Ukrajiny.

Barta se svými společníky ubytoval ve třech hotelech 570 lidí, kteří utíkají před válkou z Ukrajiny. „Dali jsme si závazek, že to budeme držet, jak dlouho bude nutné. Víme o zálibě Vladimira Putina v zamrzlých projektech, takže si dovedeme představit, že to mohou být i roky. Máme ještě i čtvrté místo, to je zámek v jižních Čechách mé rodiny,“ přibližuje.

Měli jsme dohodu s Člověkem v tísni dohodu, že v den, co to vypukne, jim pošleme milion dolarů na humanitární pomoc.
Jan Barta

O tom, že Rusko Vladimira Putina napadne Ukrajinu, byl Barta přesvědčený už týden před samotnou invazí. První hotel tak měl Barta se společníky zamluvený už v té době. O své představě přesvědčoval i organizaci Člověk v tísni.

Čtěte také

„Měli jsme dohodu s Člověkem v tísni dohodu, že v den, co to vypukne, jim pošleme milion dolarů na humanitární pomoc. Už jsme měli napsanou tiskovou zprávu. Naším cílem bylo nějak ukotvit výši těch darů, hned první den dát velký signál bohatým lidem, aby se ukotvila ta velikost darů poměrně vysoko. Aby to nebylo ve stovkách tisíc a podobně, ale víc.“

Chceme poukázat na to, že to mohou udělat i ostatní podnikatelé, že se to spoustě z nich velmi dobře vyplatí.
Jan Barta

Jeho firma také oznámila, že postaví v Česku velkou solární elektrárnu. Fungovat by mohla za dva roky.

Čtěte také

„Zařadila by se mezi pět největších. Ač to naše typická investice z pohledu finančních předpokladů návratnosti, tak to chceme udělat jako příspěvek k energetické bezpečnosti České republiky. A zase chceme poukázat na to, že to mohou udělat i ostatní podnikatelé, že se to spoustě z nich velmi dobře vyplatí. A také domácnostem,“ vysvětluje Barta a dodává:

„Je to jako zabít dvě mouchy jednou ranou. Je tam skvělá ekonomická návratnost, ušetříte na danich a ještě ubližujete Putinovi. Skvělá kombinace.“

Poslechněte si celý rozhovor, ptá se Petr Šimůnek.

autoři: Petr Šimůnek , kac
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.