Potápěči pokračují v prohledávání trajektu Sewol, počet obětí se zvýšil na 87

21. duben 2014

Jihokorejští potápěči dnes vynesli z potopeného trajektu další těla. Počet obětí středeční nehody lodi u břehu Jižní Koreje tak vzrostl na 87. Více než 200 lidí se stále pohřešuje. Šance, že někdo přežil, je mizivá.

Záchranné práce na jihokorejském ostrově Džindo už pokračují šestý den.

560 potápěčů, přes 200 lodí a 34 helikoptér pátrá po více než dvou stovkách obětí z potopeného trajektu Sewol.

Ten už není vidět, ale vznáší se nad ním vzduchové kapsy, které ho mají nadlehčovat, aby neklesl na dno.

Záchranné práce se zrychlily poté, co se potápěčům podařilo udělat do vraku otvory, kterými se jednodušeji dostávají dovnitř, a také se zlepšilo počasí.

Dnes se potápěči snaží dostat do jídelny a společenské místnosti potopeného trajektu, můžou v ní být až desítky lidí.

Včera vytáhli na břeh asi 20 těl. Ve městě Ansan, odkud většina cestujících, studentů tamní střední školy pocházela, začali včera pohřbívat první nalezené.

Od středy budou v oblasti také bohoslužby, kterých se mohou účastnit lidé z celé země. Buddhistické obřady a mše k uctění památky mrtvých se konají i na ostrově Džindo.

Pokračuje také vyšetřování nehody. Jihokorejské úřady dnes zadržely další čtyři členy posádky trajektu, a to kvůli obvinění ze selhání při ochraně cestujících.

Úřady už dříve zatkly tři členy posádky, včetně kapitána, který čelí trestnímu stíhání. Jihokorejská média píší, že prý dal rozkaz k evakuaci, ale nižší důstojník jej nepředal dál.

'Vypadá to skoro jako vražda'

Prezidentka země Pak Kun-hje dnes chování posádky ztroskotaného trajektu odsoudila: „Postup posádky trajektu odporuje zdravému rozumu, vypadá to skoro jako vražda, a to nesmíme tolerovat. Viníci za to ponesou zodpovědnost, a to nehledě na jejich postavení.“

Ukázalo se také, že ani komunikace mezi záchrannými call centry údajně neprobíhala tak, jak by měla. Výsledky vyšetřování budou známy až za několik dní nebo týdnů.

Záchranné práce na potopeném jihokorejském trajektu Sewol

Už teď ho ale kritizují příbuzní pohřešovaných cestujících. Podle zpravodajky Českého rozhlasu Kateřiny Procházkové, která je na místě, je však organizace prací dobrá, zapojena je armáda, policie i dobrovolníci.

Vyprošťování těl prý bude trvat ještě nejméně týden, pokud vydrží dobré počasí. Pak začnou záchranáři vyzvedávat samotný trajekt.

Čtěte také

Podmínkou ovšem je, že se nejprve najdou všechny pohřešované osoby, nebo k vyzvednutí plavidla dají souhlas jejich příbuzní. Loď se totiž bude muset celá otočit a přemístit na připravenou plošinu.

Trajekt Sewol ztroskotal ve středu ráno jihokorejského času nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během plavby na ostrov Čedžu. Na palubě bylo 476 lidí.

autoři: kpr , sib , vid
Spustit audio