Potomci antifašistů a obětí holokaustu vyzvali Babiše k odchodu z funkcí

12. srpen 2022

Skupina osobností vyzvala předsedu hnutí ANO Andreje Babiše k odchodu z veřejného života. Vadí jim, že bývalý premiér na jednom ze svých veřejných mítinků hovořil o svých oponentech jako o fašistech a nacistech. Mezi signatáři výzvy jsou potomci bojovníků proti nacismu, příbuzní přeživších holokaustu i někdejší disidenti.

„To jsou fašisti a nacisti. ... To jsou voliči Spolu a PirSTANu. To jsou lidi, který jsou nebezpečný," uvedl Babiš v kritizovaném výroku minulý týden vůči svým odpůrcům v jižních Čechách. Komentář v deníku Právo, který zmínil, rozebírá "právo narušovat mítinky" a uvádí, že s násilným narušováním mítinků politických konkurentů začali ve větší míře v historii fašisté v Itálii a nacisté v Německu.

Babiš pro ČTK zopakoval, že když vystoupil do "velice nepřátelského prostředí mezi vulgární a agresivní odpůrce", mluvil v emocích a zkratovitě zmínil komentář Práva. „Nebylo to vhodné, je mi to líto," poznamenal.

Signatáři výzvy upozorňují, že Babišova slova zazněla v době, kdy pod záminkou údajné denacifikace vtrhla ruská vojska na Ukrajinu. Cejchování pojmy nacista a fašista vidí v dané situaci jako velmi nebezpečné.

„Jsme potomci a příbuzní těch, kteří byli během druhé světové války, v jednom z nejtragičtějších období naší země, zavražděni, mučeni, prošli peklem koncentračních táborů, bojovali, krváceli a nasazovali životy proti německému nacismu na východní i západní frontě, v domácím i zahraničním odboji. Vaše srovnání se nás hrubě dotýká a uráží naše rodiny," stojí ve výzvě.

K výzvě se připojil například divadelník Břetislav Rychlík, který je vnukem protinacistických odbojářů a synovcem vězně gulagu, dále bývalý letec RAF Jiří Pavel Kafka, herec Petr Forman, jehož prarodiče zemřeli v koncentračním táboře, nebo dramatik a signatář Charty 77 Milan Uhde. Také jeho prarodiče zavraždili nacisté. Výzvu podporuje i Zdena Mašínová, dcera protinacistického odbojáře, jejíž bratři se postavili se zbraní v ruce také proti komunistickému režimu, a ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Jako jediné východisko vidí signatáři Babišův odchod z funkcí. Podle potomků přeživších holokaust by expremiér mohl vykonat kajícnou pouť po někdejších nacistických koncentračních táborech v Evropě. Jsou prý připraveni vytyčit mu trasu.

Spustit audio