Potřebné železo dostanete do těla líp z živočišných potravin. Špenát vegany nezachrání

11. květen 2022

Když se zjistilo, že ve špenátu není tolik železa, kolik se původně myslelo, námořníka Pepka z toho málem klepla pepka. A zatímco dětskému světu mezitím začaly vládnout jiné animované postavičky, které už po špenátu tolik nedychtí, zjistili vědci o železu v potravinách spoustu zajímavých věcí.

MUDr. Miroslav Šuta

Špenát není ideálním zdrojem železa. Je ho tam opravdu podstatně méně, než se kdysi omylem tvrdilo. Navíc ale zmíněná listová zelenina obsahuje oxaláty, které snižují vstřebávání železa. Podobně nepříznivě působí také látky obsažené v čaji nebo v kávě, ale i vápník nebo užívání antacid, tedy léků snižujících kyselost žaludku.

Železo se ve větší míře vstřebává z živočišných potravin než z rostlinných. Proto ačkoli například karotka obsahuje podobné množství železa jako kuřecí maso, vstřebá se ho z masa několikrát více než z mrkve. Za velmi bohaté zdroje železa jsou považovány vaječný žloutek, mořské plody, hovězí, vepřové nebo rybí maso.

Čtěte také

Vegetariáni nebo vegani by proto měli věnovat pozornost tomu, aby do svého jídelníčku zařazovali potraviny bohaté na železo, jako je třeba čočka, hrách, různé druhy ořechů nebo sušené plody jako rozinky nebo meruňky. Ukázalo se, že vstřebávání železa zvyšuje strava bohatá na obsah vitaminu C.

Nemáte železa málo?

Nedostatek železa v těle se může projevit nespecifickým příznaky, jako jsou zvýšená únava, slabost, bledost, bolesti na hrudi, dušnost, studené nohy a ruce nebo zvýšená lámavost nehtů. Nedostatek železa také často vede k nejrozšířenějšímu typu anemie (chudokrevnosti), které se říká sideropenická. Nedostatek železa způsobuje, že v kostní dřeni vznikají menší červené krvinky s menším obsahem červeného krevního barviva.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.