Potřebujete v době pandemie radu lékaře? Zkuste internetovou telemedicínu

24. leden 2021

V současné pandemii koronaviru řada lékařů a pacientů používá takzvanou telemedicínu, tedy komunikaci na dálku přes videokonferenci. Serverů je hned několik, ne všechny vyhovují každému.

Třeba služba videodoktor.cz, kterou vývojáři připravovali už před pandemií, takže byla spuštěna už v první březnové vlně nemoci covid-19, je podle jeho zakladatele a vývojáře Miroslava Proseckého služba sice bezplatná, ale určena je výhradně lékařům.

Čtěte také

Jen lékař totiž může mluvit s nemocným, naopak to nejde. Dnes aplikaci používá už kolem 3 tisíc lékařů a „volali“ si už přes 350 tisíc krát. 

Videohovory lékařům hradí zdravotní pojišťovny, a to jako úkon distanční medicíny. Je ale omezený na 15 minut. Lékař může volat jen svému zaregistrovanému pacientovi. Důležité je i to, že videohovor je zabezpečený. Tak, aby bylo zaručena diskrétnost a nemohlo se nijak porušit lékařské tajemství.

Službu si doktoři pochvalují, protože je neocenitelným pomocníkem při monitoringu pacientů s nějakou závažnou chorobou, u kterých je žádoucí, aby zůstali doma a tak se nemohli nakazit covidem-19.

A jsou i další 

Serverů, které nabízejí pomoc lékaře, je u nás ale víc. Za konzultaci prostřednictvím stránky můjdoktor24.cz a lekaronline.cz musíte zaplatit.

Čtěte také

Na webu ulékaře.cz jsou dotazy a odpovědi o zdravotních problémech přístupné všem, člověk se ale může rozhodnout, jestli dá souhlas se zveřejněním, a tak si ji přečtou i všichni ostatní.

Jejich virtuální čekárna sice nabízí zprostředkování kontaktu s vaším praktických lékařem, ale vzápětí se dozvíte, že si máte vybrat raději někoho, kdo je u nich registrován. 

Aplikace meddi.cz nabízí okamžité spojení po registraci, která obsahuje zadání 20místného čísla samotné kartičky pojištěnce, pak se vám přes online chat ozve lékař sám. 

Podrobnosti si poslechněte v pořadu Zaostřeno Evy Kézrové. Dozvíte se i to, proč u nás není telemedicína nějak legislativně ošetřena.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.