Potřebuju se vyždímat, nevím proč. Ultracyklista Aleš Zavoral ujel 5700 km napříč USA za 18 dní

27. červenec 2022

Aleš Zavoral měl problémy se stresem z práce a už v devětadvaceti bral prášky na tlak. Jeden z lékařů mu doporučil sport. Problémy s tlakem zmizely a začaly se dostavovat úspěchy ve vytrvalostním běhu a cyklistice. Po cestě kolem Irska a závodu ze severu Itálie na sever Norska přivezl v polovině července Aleš z USA první místo z pouti ze západního na východní pobřeží, při které najel bez podpory 5700 km za 18 dní. 

Závody bez podpory znamenají, že se cyklista musí vypořádat po cestě se všemi nástrahami sám. Shání si ubytování nebo spí na divoko, nakupuje po cestě jídlo, opravuje závady na kole a hasí další nezamýšlené okolnosti. Aleš dlouhý závod napříč Spojenými státy vyhrál systémem čtyři hodiny spánku na průměrně 310 ujetých kilometrů za den. Co ale sportovce na takhle extrémních výkonech přitahuje?

Aleš Zavoral ždíme redaktora Ondřeje Šebestíka

„Když jsem dokončil svůj první velký závod okolo Irska, cítil jsem se strašně prázdný, protože mě ten závod hrozně naplnil. Najednou všechno okolo postrádalo smysl. Vždycky jsem měl rád přírodu, rád jsem sportoval, mám potenciál k vytrvalosti a miluju dobrodružství. Při těchhle závodech bez podpory tohle všechno zažívám,“ odpovídá Aleš, když ho zpovídám na cyklostezce kolem Vltavy z pražské Troji směrem na Kralupy nad Vltavou.

Když jsem dojížděl předešlý závod North Cape 4000, tak už to bylo trošičku za hranou. Motal jsem se na silnici, měl jsem halucinace. Viděl jsem spolužáka ze základky, kterého jsem tak třicet let neviděl, jak mi podává vodu a říká, že to dám až do cíle. Já mám prostě rád, když se ždímu. Dělá mě to šťastným. Nevím proč to tak je, ale je to tak. Tělo to chce a mozek mu to umožní,“ shrnuje svoje vnitřní pohnutky Aleš Zavoral.

Nekonečné prérie

Dospělý muž by při takovém zápřahu do sebe měl dostat asi patnáct tisíc kilokalorií. Aleš to řeší takzvaným junk foodem, který normálně vůbec nejí. Relativně nezdravá jídla plná energie, sladké limonády a tyčinky jsou ale pro vysoký výdej energie ideální. A co svaly? První den mívá křeče do nohou, a když dojíždí, tak jsou nohy naopak úplně v pohodě. Nohy si zvyknou na pohyb a celodenní šlapání se stane normou. Tělo nakonec bojuje hlavně s nedostatkem spánku.

Jaké překážky musel Aleš na své cestě napříč USA překonávat? Co může být na ultradlouhých závodech na kole přitažlivé? Jak souvisí problémy s krevním tlakem se závody na extrémně dlouhou vzdálenost? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.