Pověst praví, že se Jan Žižka narodil pod dubem, ale podle vyprávění místních to bylo přímo v dutině stromu

15. leden 2023

Ve Vltavínu se s historikem Janem Šimánkem podruhé vydáme do Trocnova, a to nejenom v souvislosti s Janem Žižkou. Historie je totiž někdy plná paradoxů, což doloží i fakt, že ani vydání tolerančního patentu za Josefa II. nepřineslo na jihu Čech větší zájem o jiné než katolické vyznání.

Jak to souvisí s Janem Žižkou? Žižka, husitské hnutí a jeho rodiště o několik set let později přitahovali zástupy těch, kteří chtěli vidět jeho rodiště. A v drtivé většině to byli katolíci.

Pověsti a různé zdroje udávají, že se Jan Žižka narodil pod dubem. Historik Jan Šimánek ale připomíná, že podle vyprávění místních lidí, které se předává po generace, to bylo přímo v dubu.

„Místní lidé si vypráví, že maminka Jana Žižky nesla v horkém letním dni oběd čeledi, která pracovala na poli. Náhle přišla nenadálá bouře, ona se schovala do dutiny starého vykotlaného dubu, kde porodila syna Jana. Podle toho, že se narodil za silné bouře v dubu, se usuzovalo, že bude opravdu tvrdý a neporazitelný, což se potom splnilo,“ říká Jan Šimánek.

Více si poslechněte v magazínu Vltavín online.

Dozvíte se také, že s Janem Žižkou lze na jihu Čech spojit nejenom Trocnov, ale také Čeřejov. Ten najdete nedaleko Trocnova a dodnes tam stojí památník připomínající Žižkův statek. Jak je to možné?

Historikové se domnívají, že ho získal jako věno se svojí ženou Kateřinou a v době, kdy potřeboval hotové peníze, statek prodal. Stalo se to v roce 1384, dokazuje dochovaná listina. „Víme, že statek koupil jakýsi Črnec, drobný vladyka z nedalekých Jedovar. Je zajímavé, že to byl potom po několik století svobodnický dvůr, v jehož držbě se střídali právě ti Črncové. To jméno se tu udrželo až do 19. století,“ dodává archivář Daniel Kovář.

Nyní po statku v Čeřejově nezbylo prakticky nic. Traduje se pouze, že místní studna je zbytkem původního stavení.

Spustit audio

Související