Povídání o betlému na orlickoústecké faře

24. prosinec 2016

Jedny z nejkrásnějších svátků už jsou za dveřmi. Provází je velké shánění dárků, pečení, úklid a další náročné vánoční přípravy. Tak zkuste zvolnit a zastavit se třeba s vašimi milými v kostele, kde stojí jako každoročně Betlém s jesličkami a všemi krásnými postavami okolo. Takové malé zastavení si udělal s dětmi z misijního klubka na orlickoústecké faře pan děkan Vladislav Brokeš. A malí posluchači si jeho vyprávění vzali opravdu k srdci

Co si klubíčkáři z vyprávění zapamatovali? První se přihlásila Katka, která má ráda celou svatou rodinu – Pannu Marii, Josefa a Ježíška. A věděla, proč tam jsou. Protože Ježíšek, bude ten král a bude pak ukřižovaný. A Panna Maria a Josef jsou jeho rodiče.

Anička má oblíbeného anděla a také ví, proč v betlému stojí. Ten anděl tam stojí, protože chce všem říci, že se narodil Ježíš.

František má rád všechny tři krále a velbloudy a také prozradil, co nesou Ježíškovi. Zlato, myrhu a kadidlo. Malému chlapečkovi se líbí ovce, ale ještě přesně neví, proč tam jsou, tak mu naše redaktorka pomohla. Asi proto, aby daly Ježíškovi vlnu a mléko a s tím on souhlasil.

A kdo zahříval Ježíška v chlévě, to také není pro děti z misijního klubka v Ústí nad Orlicí tajemství – je to oslík a kráva. A tak pomalu vyčerpaly ty nejdůležitější postavy z postaveného betlémku.

Přání pod stromeček

A protože téměř všechny děti kolem redaktorky věří, že dárky nosí ten malý chlapeček v jesličkách zeptala se, kdo psal Ježíškovi, a dozvěděla se, že všichni.

A tady jsou ta nejkrásnější dětská přání. Loďka a jeřáb, aktovka na příští rok, elektrický zubní kartáček, lego Star Wars, knížky, další lega a knížky.

Nakonec ještě vyzvedl význam svátků vánočních děkan Vladislav Brokeš. Je to podle něj prožívání té největší události lidstva, kdy Bůh posílá svého syna, aby nás tady lidi naučil žít a aby nás naučil opravdové lásce, opravdovému přátelství. Říkáme, že on je světlo, které přichází do temnoty všedních dní.

Spustit audio