Povídání o Polsku

9. září 2013

V pondělním Klubu Rádia Junior jsme si povídali o jedné ze zemí, se kterou sousedí Česká republika. O Polsku. Představil nám ho blíž polský herec Michal Sieczkowski.

Polsko je skoro čtyřikrát větší než Česko a žije v něm také čtyřikrát víc lidí – přes 38 milionů. Na rozdíl od pahorkaté české republiky je Polsko z větší části rovinaté, což způsobil kdysi dávno mohutný ledovec. Ten se zastavil až o hory na jihu země, přesněji o Krkonoše, Jeseníky a Tatry.

Po ledovci zbyla v Polsku velká jezera a také takzvané bludné kameny, které pocházejí původně až ze severu Skandinávského poloostrova. Proto se vám může stát, že v polské krajině z ničeho nic narazíte na osamocený balvan. Stejně tak můžete bludné kameny vidět i v některých městech, třeba uprostřed náměstí.

V polské škole to vypadá velmi podobně, jako v té české, jen je v ní podle Michala víc náboženství a méně sportu. O prázdninách nejezdí polští kluci a holky ani tak za prarodiči na venkov, ale častěji spíš do hor nebo k Baltickému moři. To je trochu studené, ale v létě je u ně také hezky. Navíc se v písku na pláži dá najít jedna vzácnost – jantar. Malá zrnka průhledné medové hmoty. Je to zkamenělá pryskyřice z pravěkých stromů a někdy se v ní ukrývá i zakonzervovaný pravěký hmyz. Jantar je velmi vzácný a dělají se z něj i šperky.

Polská kuchyně je trochu podobná té české a trochu také ruské. Specialistou jsou ovšem polské pirohy – taštičky z tenkého těsta plněné masem, zelím, brambory nebo tvarohem. Vánoční večeře se od té české také trochu liší. Na stole je obvykle dvanáct chodů, symbolicky, za každý měsíc v roce jeden.

Polsko a Česko toho mají ale také mnoho společného. Třeba zpěvačka Eva Farna je v Polsku stejně populární, jako v Česku. Polské děti také dobře znají české večerníčky a seriály – třeba Křemílka a Vochomůrku nebo Arabelu. U nás je zase oblíbený polský kreslený seriál Bolek a Lolek.

Moderoval Jan Herget.

Spustit audio