Povinné ručení zdražuje

11. listopad 2020 13:45

Cena povinného ručení se zvyšuje průměrně o necelá 3 procenta. Pro vlastníky aut to znamená nejčastěji asi stokorunu navíc. Pro jiné to ale může být i o tisíce korun víc.

Pojišťovny ani letos majitele aut moc nepotěší. Navzdory nižší nehodovosti se rozhodly opět zdražit povinné ručení. Informovala o tom Česká kancelář pojistitelů. Podle ní se ale během letošního roku zvedají ceny jen mírně, většinou o necelá tři procenta. V průměru to znamená zdražení pojistky zhruba o stokorunu.

Čtěte také

Na podrobnosti jsme se ve vysílání Radiožurnálu ptali pojistného matematika z České kanceláře pojistitelů Petra Jedličky.

Majitelé aut platí různě vysoké povinné ručení. Můžete vysvětlit, komu se letos zvyšuje pojistka třeba jen o zmiňovanou stokorunu, a komu naopak zdraží víc?

"Určitě záleží na rizikovosti konkrétního klienta. Dá se říct, že zejména ti klienti, o kterých se ví, že způsobili škodné události v povinném ručení i v minulosti, jsou i do budoucna výrazně rizikovější, a tam se dá potom čekat výrazně vyšší nárůst povinného ručení než u ostatních klientů," říká Jedlička.

Jak se tvoří cena povinného ručení a co zásadně určuje její vývoj pro další období? Je to stáří vozu, obsah motoru?

"Pojišťovny kombinují všechna kritéria, která mají k dispozici. Dá se říct, že obsah motoru je v podstatě nejtradičnější ukazatel. Ale dneska pojišťovny používají i celou řadu dalších údajů, ať už se jedná o výkon, stáří, účel použití vozidla, jestli je používáno pro soukromé nebo služební účely, dál potom informace o klientovi, ať je to jeho věk nebo region bydliště a zejména minulá škodní historie."

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Česká kancelář pojistitelů už delší dobu upozorňuje na skutečnost, že pojišťovny vyplatí za škodní události víc než kolik vyberou na povinném ručení. Jak moc velký ten rozdíl je?

"Například konkrétní hodnota z letošního ročníku je, že pojistné poroste tempem maximálně o 3 procenta, zatímco průměrná škoda v rámci povinného ručení roste tempem nejméně o 5 procent. Takže platí, že ty nůžky mezi průměrnou cenou a průměrnou výší škody se stále rozevírají."

Čtěte také

Z čeho tedy pojišťovny dotují ceny za škody, které vzniknou při dopravních nehodách?

"Pojišťovny jsou velmi dobře kapitálově vybaveny, i ta celková regulace odvětví v rámci solventnostních pravidel je velmi silná, takže pojišťovny svým závazkům vůči klientům dostojí. Ale je potřeba, aby to braly právě z toho solventnostního kapitálového polštáře," uzavírá Petr Jedlička z České kanceláře pojistitelů.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio