Povolení ke konzumaci piva: Češi na EXPO 2020 nepředstavují jen technologie, ale také pivní tradici

Nápis České jaro anglicky a arabsky láká návštěvníky světové výstavy Expo 2020 v Dubaji do českého pavilonu. Před ním je zahrada zavlažovaná výhradně vodou získanou ze vzduchu. Pavilon je nabitý zajímavou architekturou i uměním. Betonový skelet obrůstá organická pavučina z nerezových trubek od sochaře Jana Dostála a interiér zdobí lustr od designéra Maxima Velčovského zvaný Zlatý déšť. Od pátečního otevření Expa návštěvníky láká také česká gastronomie.

Budeme mít standardně český půllitr, český krýgl s uchem, budeme mít i třetinky. Chceme klást důraz právě na to, že Češi čepují pivo s vysokou pěnou a že čepujeme pivo na jeden ráz, pod tu pěnu, což je ve světě samozřejmě nestandardní,“ vysvětluje Roman Matula, profesionální plzeňský výčepní. Bude tady zárukou nejlepšího zacházení s v arabské zemi vzácnou tekutinou.

Proklestit si českou cestu

Však také nebylo jednoduché sem českému pivu proklestit cestu: „Konzumace piva ve vnějších prostorách není povolená, máme licenci jen na to, aby lidé mohli konzumovat alkohol jen tady, ve vnitřních prostorách. Ddokonce jsme potřebovali speciální oprávnění na propagaci piva na těchto vitrínách.“

Čtěte také

Kuchař Daniel Gorovoj chystá v kuchyni velké nerezové nádoby: „Jelikož jsme v arabské zemi, tak vepřové maso jsme museli vyřadit, maso, sádlo, škvarky. Česká kuchyně má své základy, které se snažíme prezentovat, ať už hovězí guláš, nebo řízek, samozřejmě kuřecí, nebo telecí, polívky: bramboračka, gulášovka.“

Na pivo je třeba voda. Ze vzduchu!

Občas se na výstavišti ozve ázán, tedy muslimské volání k modlitbě. Také jedno ze specifik této části světa.

Ve vstupní hale si rodina Emiráťanů, pán a syn v nažehlených bílých košilích až ke kotníkům, a paní v černém obleku a šátku, prohlíží přes prosklenou stěnu srdce českého pavilonu, tedy systém Sawer.

A dovnitř, za prosklenou oponu, mě bere generální komisař české účasti Jiří Potužník: „Pod každým tím písmenem S, A, W, E a R jsou vysvětlené principy, jak získáváme energii ze sluníčka, jak dostáváme vodu ze vzduchu, jak takto získanou destilovanou vodu upravujeme, aby byla pitná, jak ji obohacujeme o živiny, aby byla vhodná k zavlažování, a jak venku, díky takto vyrobené vodě, vytváříme oázu v poušti, to znamená zavlažujeme zahradu.“

Jak to vidí návštěvníci?

Na schodech do galerie pavilonu potkávám další dva mladé návštěvníky. „Zatím jsem expozici moc nepochopil, abych řekl pravdu, ale určitě to chce víc času. Tentokrát si jen uděláme základní představu.“ Jásir je původem z Iráku, žije ale v Dubaji. Je to čerstvý absolvent architektury.

Je evidentní, že budeme muset posílit vysvětlování Saweru, protože vysvětlit technologii vyrábějící vodu ze vzduchu asi není jednoduché,“ přiznává komisař Potužník.

Některé věci se budou ladit ještě za pochodu. Do konce EXPA na to má český tým celých šest měsíců.

autoři: Štěpán Macháček , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související