Požár kombajnu a pole na Prostějovsku způsobil škodu přes sedm milionů korun

22. červenec 2022 11:52

Požár kombajnu na poli u Ivaně na Prostějovsku způsobil ve čtvrtek škodu za více než sedm milionů korun, nikdo nebyl zraněn. Příčinou požáru kombajnu byla technická závada.

Požár kombajnu na poli u Iváně na Prostějovsku

„Díky našemu zásahu jsme uchránili majetek v hodnotě tří milionů korun,“ řekla v pátek ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Oheň ve čtvrtek odpoledne u Ivaně zasáhl celý kombajn s osmi tunami zrní, ze kterého se rozšířil na pole s obilovinami a strniště. Plameny byly na ploše zhruba 17 hektarů. Kvůli velkému suchu, vysokým teplotám a větru se oheň velmi rychle šířil. Nasadili jsme proto velkoobjemové cisterny s lištami a dvakrát se s pomocí těžké techniky oboralo požářiště, abychom zabránili dalšímu šíření plamenů,“ uvedla Balážová.

Příčinou požáru technická závada

Hasiči poté kombajn pomocí proudu vody ochladili a zlikvidovali zbývající ohniska. Škoda přesáhne sedm milionů korun, z toho 5,5 milionu představuje škoda na kombajnu a zbytek poté škoda na obilovinách. Jako příčinu určil náš vyšetřovatel technickou závadu,“ podotkla Balážová.

Požár s velkou škodou při sklizních řešili hasiči v Olomouckém kraji také ve středu, kdy zasáhl požár traktor s balíkovačem slámy na Hranicku. Traktor s balíkovačem začal hořet při zemědělských pracích u Horního Újezdu. Na místě zasahovalo šest jednotek hasičů. Oheň se rozšířil i na pole a strniště. Požár způsobil škodu přesahující čtyři miliony korun.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Související