Požár penzionu v obci Brada na Jičínsku napáchal milionové škody. Přesnou příčinu zjišťují odborníci

30. březen 2023

Penzion v části obce Brada na Jičínsku zasáhl ve čtvrtek ráno po 8. hodině požár, který se šířil zejména po střeše a v mezistropí objektu mezi střešní konstrukcí a podhledy. Na místo byly postupně vyslány jednotky z 3. stupně požárního poplachu, o mezikrajskou výpomoc byl požádán i sousední Liberecký kraj.

Čtěte také

Místo zásahu rozdělil velitel na dva bojové úseky. Primárním úkolem jednotek bylo zastavit šíření požáru na nezasaženou část budovy, což se nakonec podařilo. Nataženo bylo několik vodních proudů, k hašení byla využita i výšková technika. Aby hasiči šíření požáru ukončili, museli rozebírat velkou část střešní konstrukce. Při tom využívali ve velkém množství dýchací techniku.

Pro její dostatek na místě zásahu přijel protiplynový kontejner z centrální stanice Hradec Králové a další náhradní lahve se vzduchem se dovážely z jičínské stanice. Při zásahu byl zraněn jeden z dobrovolných hasičů, zranění ale nevyžadoval okamžité ošetření.

Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu v 12:20 hodin. Během odpoledních hodin byly síly a prostředky na místě redukovány, některé jednotky byly odesílány zpět na základny. Dále se provádí likvidační práce při rozkrývání konstrukce a dohašování případných skrytých ohnisek.

Čtěte také

Na místě události byli také vyšetřovatelé HZS, podle kterých je škoda předběžně vyčíslena na 6 milionů korun. Hodnoty ve stejné výši se ale díky zásahu jednotek požární ochrany podařilo uchránit. Detailní průzkum požářiště pro potřeby vyšetřovatelů bude možný až během čtvrtka 31. 3., přesná příčina nebyla zatím stanovena. K ohledání budou přizváni také experti z oblasti elektro z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR.

Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanic Jičín a Hradec Králové a JSDH Železnice, Jičín, Valdice, Sobotka, Staré Místo, Lužany, Kopidlno, Brada - Rybníček. V rámci mezikrajské výpomoci byly vyslány z Libereckého kraje jednotky Lomnice nad Popelkou a Rovensko pod Troskami.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související