Požár v opavském depu způsobila závada trolejbusu, viník se nehledá

7. květen 2014

Požár vozovny opavského dopravního podniku je jedním z největších v Moravskoslezském kraji. V hale zůstalo sedm zničených trolejbusů a škoda dosáhla 70 milionů korun. Hasiči už potvrdili, že oheň způsobila závada na elektrickém zařízení jednoho z vozů. Zároveň se ale přišlo na to, že v hale někdo v minulosti odmontoval protipožární hlásiče.

„Nechtěl jsem tomu věřit. Člověk je zvyklý na svůj trolejbus a teď musíme skákat z jednoho vozu na druhý,“ litoval jeden z opavských řidičů požáru, při kterém dopravní podnik přišel o pětinu vozového parku.

Oficiální zpráva vyšetřovatelů už je hotová a požáru podle ní nešlo zabránit. Vyhořelá hala ale nebyla pojištěná a chyběly v ní hlásiče požáru, které zřejmě někdo před lety odmontoval. Proto vznikla škoda v řádu desítek milionů korun.

Požár vypukl za bývalého vedení opavského dopravního podniku. „Těžko lze zpětně dohledávat nějakého viníka, ale věřím, že se tím bude představenstvo dál zabývat a hledat, jestli viník existuje,“ dodává náměstek opavského primátora Dalibor Halátek ze sdružení SOS PRO OPAVU.

Také představenstvo společnosti těžko určí konkrétního viníka. „Neznám názor představenstva a právníků, ale nedokážu si představit, jak bychom to soudně vymáhali,“ myslí si současný ředitel Městského dopravního podniku Opava Radek Filipczyk. Sedmdesátimilionová škoda tak míří do ztracena.

S obnovou pomohly dotace

Po opravě ale bude parkovací hala pojištěná a zabezpečená tak, jak má být. „Už tam je kompletní protipožární a vzduchotechnická technologie tak, aby se těmto událostem zamezilo,“ slibuje ředitel.

Situaci podniku pomohly vyřešit evropské dotace, díky kterým Opava získá sedm nových trolejbusů. Měla to být obnova vozového parku, ve skutečnosti ale půjde pouze návrat k původnímu stavu.

autoři: has , mrk , vman
Spustit audio