Pozemní síly české armády personálně posílí. V Olomouci o tom informoval náčelník generálního štábu

10. listopad 2022 14:12

Pozemní síly Armády České republiky mají nového velitele. Stal se jím brigádní generál Roman Náhončík. Funkce se ujal ve středu po svém jmenování a slavnostním nástupu v Žižkových kasárnách v Olomouci.

Pozemní síly jsou pilířem české armády, tvoří jej podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky na 13 tisíc vojenských profesionálů. Na nového velitele tak podle něj čeká mnoho výzev. Především doplnění personálu.

„Chybí téměř tři a půl tisíce vojáků. A jak často říkáme, lidé jsou to nejdůležitější, lidé jsou všechno. Je potřeba se podle toho chovat a není to jen otřepaná fráze, protože my jsme od toho, abychom válčili. A války nevyhrává technika nebo zbraně, ale lidé,“ nechal se slyšet Řehka.

Doplnění personálu bude náročné

Podle nového velitele pozemních sil Romana Náhončíka bude doplnění početních stavů náročné a potrvá několik let. „Ano, je to obrovské penzum lidí. Samozřejmě je potřeba to rozdělit na jednotlivé sbory, to znamená důstojníci, praporčíci. Něco lze provést z rekrutace. Ten druhý balík lidí je výchova a příprava vojáků ve vojenských školách,“ zmiňuje Náhončík.

Pozemní síly čeká také modernizace techniky. Vojsko má být vybavené novými bojovými vozidly, tanky a bezpilotními prostředky. „Co se týče termínu, je to naplánováno v letech. Záleží na tom, jak dopadnou veškeré projekty a podpisy smluv. A v momentě, kdy toto všechno bude, jsme nachystáni na to tyto nové prostředky přijmout,“ dodává nový velitel pozemních sil.

Velitelství pozemních sil v Olomouci funguje od ledna 2020.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související