Pozitivní antigenní test nemusí vždycky znamenat pětidenní karanténu. Jaká platí pravidla?

Od pondělí 17. ledna platí v souvislosti s šířením varianty omikron nová pravidla pro testování, karantény a izolace. Nejčastější nejasnosti ohledně toho, na koho a kdy se vztahuje povinnost do karantény nastoupit, objasňuje Eva Kézrová z vědecké redakce.

Čtěte také

Kdy musíte po pozitivním testu do karantény?

Pokud si v rámci povinného testování ve firmách provedete test s pozitivním výsledkem sami, nahlásí to zaměstnavatel ministerstvu zdravotnictví a zaměstnanec automaticky dostane neschopenku na pětidenní karanténu. Ta se nevztahuje na rodinné příslušníky. Pozitivní antigenní test, byť člověka posílá do karantény, není podkladem pro vydání certifikátu o prodělané nemoci covid-19.

Pokud ale zaměstnavatel pro toto testování využije nějaké zdravotnické zařízení, má třeba závodního lékaře, pak je po pozitivním antigenu člověk poslán na potvrzovací PCR test, tedy stejně jako při testování ve školách. Teprve podle jeho výsledku se určuje pětidenní karanténa pro třídu, případně izolace pro toho, u koho se covid-19 potvrdil.

Kdo má nárok na PCR test zdarma?

Očkovaní alespoň jednou dávkou nebo ti, kdo mají kontraindikaci vůči covidové vakcíně, mají nárok na 5 PCR bezplatných testů měsíčně.

Pokud se vás tato možnost netýká, máte na PCR test zdarma nárok pouze v případě, že vás na něj pošle hygiena nebo lékař. Tehdy hradí test zdravotní pojišťovna. Pokud se sami rozhodnete, že chcete jít na PCR test, pak si ho musíte zaplatit, a to včetně těch, kteří covid v posledním půlroce prodělali.

Čtěte také

Preventivně testovat se v práci musejí všichni. Důvody v našem vysílání vysvětloval náměstek ministra zdravotnictví za Piráty Josef Pavlovic.

Za jakých podmínek se můžete z 5denní karantény vrátit?

Vždy záleží na zdravotním stavu. Podmínkou ukončení karantény jsou dva dny zcela bez příznaků nemoci, přičemž dalších pět dnů musí dotyčný nosit respirátor, protože by mohl být ještě infekční. Proto se také může stát, že i po pěti dnech karantény bude při antigenním testování v práci či ve škole opět pozitivní.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.