Pozor na čištění a krátký kabel, ukázal test topinkovačů časopisu dTest

7. březen 2019

Redakce časopisu dTest podrobila zkoušce 17 modelů topinkovačů. Ve všech je možné opéct dva až čtyři plátky chleba, poradí si i se zmraženým chlebem a všechny jsou vybavené funkcí stop. Podle čeho tedy vybírat?

Topinka nebo toast?

Na rozdíl od české představy topinky připravené na oleji a podávané s česnekem umí topinkovače připravit nasucho opečený toastový chleba. Pod označením toast si ale mnoho Čechů představí zapečený sendvič plněný třeba šunkou, sýrem a kečupem. K jeho přípravě se ovšem používá takzvaný sendvičovač.

Kromě základní schopnosti opéct topinku nabízejí některé z přístrojů, většinou ty dražší modely, i doplňkové funkce – opéct chleba jenom z jedné strany, upéct lívanec, nahřát vafli, případně rozpéct starší pečivo na ohřívacím roštu. Několik umožňuje i přípravu plnohodnotného sendviče, když připravený toastový chleba s náplní vložíte do speciální drátěné formy a tu zasunete do širokého opékacího otvoru.

Na co si dát pozor?

Topinky, topinkovač, toastový chleba, snídaně

Během testování v laboratoři se hodnotitelé zaměřili především na funkčnost, kvalitu zpracování a bezpečnost. Jako relativně složitá se ukázala otázka čištění topinkovačů. „Téměř všechny spotřebiče na sobě mají záhyby, zákruty a místečka, kam se dá těžko dostat. V tomto ohledu nedopadl skoro žádný dobře,‟ konstatuje redaktorka dTestu Lucie Pechmanová.

Záludnost u topinkovačů spočívá především v délce kabelu, který je často krátký. Je proto potřeba dopředu přemýšlet nad tím, kam spotřebič zapojím,‟ upozorňuje.

Výsledky testu

Vítězem testu je topinkovač Philips HD 2628/20, těsně za ním se umístil topinkovač Graef TO 62 a třetí příčku obsadil topinkovač Sencor STS 5050SS, který redakce dTestu kvůli dobrému poměru ceny a kvality doporučuje jako takzvaný výhodný nákup.

V testu naopak zcela propadl topinkovač Tefal TT 130130, který chleba opakovaně spálil do černa.

Spustit audio

Související