Pozor na pohlavní choroby

25. srpen 2004
Vaše téma

Lidé si pozvolna zvykají na různé věci, které v jejich vztazích ještě před pár lety nehrály roli. Například jdou k lékaři pro potvrzení, že jsou zdraví a nemají žádnou pohlavní chorobu. Ve věku AIDS je takovéto gesto vůči partnerovi jistě velice ohleduplným a citlivým darem. AIDS nás učí chovat se jinak, než tomu bylo zvykem dříve. Zodpovědněji. Prevence je slovo, které se v souvislosti s touto nemocí skloňuje nejčastěji a potvrzuje to i profesor Petr Arenberger, přednosta dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech.

Arenberger: Prevence je významná třeba při nechráněném styku, který lze přirovnat k ruské ruletě. Můžeme onemocnění dostat, protože dnešní léčba je schopná pouze tlumit množení viru, ne jej zcela eliminovat z organismu. Pak při takovém chování riskujeme život. Profesor Arenberger dává existenci tohoto novodobého moru do zajímavých souvislostí a připomíná, jak na nás kupříkladu podvědomě působí filmy ve věku AIDS.

Arenberger: Vzpomeňte si třeba na filmy s Jamesem Bondem z šedesátých let. Měl vždycky několik milenek během jednoho filmu. V posledních pokračování už vystačí s jednou. I to je signál, který od nástupu AIDS vedl k tomu, že také producenti se snaží nějakým způsobem naznačit, jak bychom se měli chovat a neriskovat.

Česká republika je na tom s výskytem AIDS relativně docela dobře. Co z toho může plynout?

Arenberger: U nás je riziko celkem malé, takže se i trochu podceňuje. To je ukázka pouze čísel, ale náš partner může a nemusí onemocnění mít. Pokud nepřistupujeme primárně k němu jako by onemocnění měl, tak můžeme teoreticky být nakaženi. Je to buď a nebo.

Máme apel na vás, mladé, začínající. Ve vašem namlouvacím slovním arzenálu by měly mít běžné místo informace o tom, zda jste zdrávi a taky byste se neměli vůbec ostýchat takovou informaci žádat po partnerovi. Čím dříve si na lidstvo zvykne, tím lépe pro ně.A myslí si to i profesor Arenberger.

Arenberger: Je to otázka zvyku, nejedná se o projev nedůvěry, ale toho, že si vážíme svého zdraví a podle toho postupujeme.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu