Pozor na povánoční slevy! Zlevněné zboží neznamená vždy výhodný nákup

27. prosinec 2017

Česká obchodní inspekce proto radí, abychom při nakupování ve výprodejích přemýšleli a ceny porovnávali. Stejné zboží lze totiž najít i bez slevy levněji.

Mluvčí inspekce Jiří Fröhlich říká, že také na zboží koupené v akci se vztahují stejná pravidla jako na to, které zlevněné není: „Pokud je to nové zboží, i když je ve slevě, tak na to platí stejné zákony jako na jakékoliv jiné zboží a uplatnění reklamace se nezkracuje. Pokud se vám notebook, telefon nebo cokoliv jiného rozbije, tak to můžete v následujících dvou letech reklamovat. Máte na to právo, dodává.“

Zákazníci by si měli dát pozor i na to, aby jim u pokladny naúčtovali stejnou cenu zboží, jaká byla v regále. Právě takové pochybení obchodníků patří k těm nejčastějším. Za první tři letošní čtvrtletí podnikli inspektoři přes 4000 kontrol a rozdali víc než 1400 pokut v celkové hodnotě 20 milionů korun.

Lukáš Zelený, právník spotřebitelského centra dTest upozorňuje, že někteří obchodníci uměle navyšují i ceny, ze kterých slevy po Vánocích počítají: „Některé obchody naopak ceny na čas zvýší, aby je pak mohli snížit na původní hladinu a vydávat tento rozdíl za slevu. Všechny podobné znaky naplňují klamavou obchodní praktiku a jsou tedy v rozporu se zákonem,“ tvrdí.

Obchodníkům hrozí takové jednání až pětimilionová pokuta.

autor: bkl
Spustit audio