Pozůstalí po manželích Malhockých žádají prošetření tragické události

19. únor 2010

Více než 200 lidí se ve čtvrtek do obřadní síně českobudějovického krematoria přišlo rozloučit se zavražděnými manželi Malhockými. Pozůstalé děti se nechtějí smířit s tím, že tragická smrt jejich nejbližších byla pouhou náhodou.

Prošetření postupu policie požaduje syn zavražděného Mikuláš Malhocký: "Zemřeli dva neviní lidé, to je to jasná chyba. Teď je potřeba zjistit, kde se ta chyba stala. Pokud pochybili někteří jedinci, tak je potřeba, aby byli pojmenováni a potrestáni. Pokud nepochybili jedinci, ale systém, který jim nedal dostatečné kompetence k tomu, aby ochránili životy lidí, tak je potřeba ho změnit. Proto jsme napsali otevřený dopis kompetentním místům a doufáme, že se situace bude nějak řešit."

Pokud by se podle Mikuláše Malhockého nenašla chyba ani v systému, je nutné ho přesto změnit, aby nedocházelo k újmám na životech nevinných lidí.

Mezi lidmi, kteří se přišli rozloučit s Pavlem Malhockým a jeho manželkou Janou byla většina kolegů z Jihočeského divadla, mezi nimi i Milan Bílek: "Všichni jsme tím byli šokováni, kamarádi, spolupracovníci v divadle i známí. Do dneška se z toho nemůžeme vzpamatovat. Nejhorší byly okolnosti celé události, co se nemuselo stát, kdyby některé složky pracovaly úplně jiným způsobem. Mělo by se to určitě změnit."

V dopise adresovaném jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi policejní prezident Oldřich Martinů hejtmana ujistil, že nebude tolerovat žádné případné profesní pochybení, žádný případný projev nezodpovědnosti, nedůslednosti či liknavosti.

autor: Ivan Studený
Spustit audio