Práce archeologa je dobrodružství. Odhaluje dávno zapomenuté události i poklady

10. červenec 2022

Myslíte, že všichni archeologové vykopávají mumie v Egyptě nebo dinosaury? Archeoložka vám vysvětlí, jak je to doopravdy. Co všechno při práci používá a co už našla? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Co všechno archeolog dělá a co nachází? Jsou to poklady? Na to se Zdeněk Novák ptal v Klubu Rádia Junior archeoložky Východočeského muzea v Pardubicích Terezy Joškové.

Archeoložka Východočeského muzea v Pardubicích Tereza Jošková

Dinosauři u nás nejsou

Čtěte také

Jak je to tedy s těmi dinosaury? Kdo se zabývá vyhrabáváním jejich koster ze země? „To vlastně nejsou archeologové. Lidé, co se specializují na dinosaury, jsou paleontologové,“ osvětlila častý omyl Tereza. Navíc u nás se zkameněliny dinosaurů nenacházejí, protože v dobách, kdy obří ještěři žili, se na našem území rozprostíral oceán.

Ani s těmi mumiemi v Egyptě to není tak žhavé. Ty sice opravdu zkoumají archeologové, ale je jich celkem málo. Říká se jim egyptologové.

Stříbrný poklad

Tereza pracuje například na vykopávkách hrobů a dávných sídlišť našich předků, kteří žili stovky i tisíce let před námi. Archeologové, jako je ona, tak nalézají například lidské kosti, zbytky keramických nádob, nebo předměty z různých kovů. Všechno to jsou důležité důkazy toho, jak se dříve žilo.

„Mně se hrozně líbilo, když se mi podařilo najít malinkatou minci, velkou asi jako nehet malíčku ruky. Byla ze stříbra a byla stará přes 2100 let,“ prozradila odbornice, jaký poklad se jí už podařilo objevit.

Jak cenná byl mince, kterou Tereza našla? Podle čeho si archeologové vybírají místa, kde začnou kopat a provádět výzkum? A co kromě výzkumu venku tihle experti dělají? Poslechněte si celý podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související