Prachatická brána, Frajárenka roztomilá, Krásné chvíle, Riviéra. Dechovkové pozvánky na akce

23. červen 2022

Léto budiž pochváleno, protože přináší dechovým kapelám žně. Akcí je tolik, že se ani všechny do magazínu Dechovkovinky nevejdou. Pár pozvánek spojených s písničkami ale nabízíme.

Začneme pozvánkou do Prachatic, kde se o nadcházejícím víkendu budou konat Slavnosti solné Zlaté stezky. V přebohatém programu našli pořadatelé místo i pro dechovky, a to hned ve dvou dnech –  v pátek od 17 hodin zahraje v Pivovarské zahradě Doubravanka, kterou ve 20 hodin vystřídají Babouci. A v sobotu se na témže místě můžete setkat od 16 hodin se Šumavskou osmičkou, v půl sedmé se Šumavankou a v půl deváté s Netoličkou. Do Prachatic vás pozveme lidovou polkou Prachatická brána.

Minifestival dechovek se bude v neděli 26. června konat v Batelově na Vysočině. V kulturním domě od půl druhé odpoledne vystoupí žáci ze ZUŠ Třešť, malá kapela Bohemia, Babouci a Moravská 12. Tu tvoří bývalí členové orchestru Vlado Kumpana. První nahrávky již mají, tak si můžeme poslechnout píseň Frajárenka rozmilá.

V Libkově Vodě na Pelhřimovsku budou mít v neděli pouť a Libkovanka, jejíž kapelník Zdeněk Beneš zde bydlí, tu vystoupí od 14 hodin a hrát bude do půl páté. Třeba dojde i na valčík Libkovodský kostelíček.

Čtěte také

V celé republice proběhne o tomto víkendu mnoho festivalů a muzikantských setkání. Milovníci české dechovkové klasiky se jistě vydají do Vysokého Veselí, kde v neděli v přírodním areálu zahraje od 14 hodin Vackovy písničky Plechová kapela. Bude přítomna i skladatelova dcera Jarmila Kučerová a její syn Josef Kučera. Jak hrál jejich otec a dědeček se svou vlastní kapelou, můžete slyšet i v Dechovkovinkách. Potěšte se polkou Krásné chvíle.

Milovníci velkých dechových orchestrů se mohou vypravit do Štětí. 30. ročník festivalu dechových orchestrů zde proběhne od pátku do neděle a kapel bude tolik, že celkový počet muzikantů dosáhne tisícovky.

A v Praze v hotelu Olšanka se bude konat Mezinárodní festival dechových hudeb Praha 2022. V jeho rámci vystoupí v pátek od 19 hodin Ústřední hudba Armády České republiky a v sobotu od půl desáté do 17 hodin proběhne volně přístupná soutěžní přehlídka. Českou republiku zastoupí Dechový orchestr ZUŠ Přelouč, dále se představí orchestry z Polska, Španělska, Slovinska a Německa. Pozvánkou je pochod Riviéra od Ústřední hudby.

Spustit audio

Související