Pracovníci Akademie věd odebírají vzorky z vozů pražské MHD. Hledají, jestli se v nich nedrží covid-19

11. duben 2021

Na konečných pražských tramvají a autobusů můžete v příštích týdnech potkávat pracovníky Akademie věd v celotělových kombinézách. Ve spojích MHD zjišťují, jestli se ve vozech nedrží koronavirus. Dopravní podnik chce testováním prokázat svůj dlouhodobý postoj, že veřejná doprava je pro cestující bezpečná.

Do tramvajové smyčky v Kobylisích právě přijíždí linka číslo 24. Výzkumní pracovníci mají na odběr vzorků jenom pár minut, než souprava znovu vyrazí na pravidelné trase vozit cestující.

V ochranných oblecích vědci vatovými tyčinkami odebírají vzorky z madel, sedaček, dveří nebo tlačítek, v každé tramvaji je to třináct stěrů. „Je to podle zkušeností, na která místa šahá nejvíc lidí. Tak označíme zkumavku, nahoře i dole, pro jistotu,“ říká Radiožurnálu Monika Spasilová.

Tyhle vzorky pracovníci odebírají v prázdné tramvaji na konečné. Mezi cestujícími ale bude fungovat i zařízení, které vypadá jako malý žlutý foťák na trojnohém stativu.

To sbírá vzorky ze vzduchu. „Tento přístroj budeme používat při běžném provozu. Takto bude půl hodiny bručet. Filtruje asi 80 litrů vzduchu za minutu,“ vysvětluje výzkumný pracovník Štěpán Koláček.

Pozitivita nestačí

Vzorky budou zhruba měsíc pracovníci Akademie věd odebírat kromě tramvají taky v autobusech nebo vlacích a některých stanicích metra. Průběžně je budou vyhodnocovat laboratoře v Českých Budějovicích.

„Budeme testovat vzorky za použití námi vyvinutých biočipů, což je metoda, která umožňuje testování téměř bez přípravy. Dál ty vzorky budou testovány pomocí standardních PCR testů,“ říká vedoucí výzkumu, Alexandr Dejneka.

Samotné případné prokázání přítomnosti viru podle Dejneka ale při výzkumu nestačí. „Pokud se vzorek odebírá od člověka a je pozitivní, s největší pravděpodobností je infekční. Ale u vzorku ze stěru to tak neplatí. Abychom prokázali infekčnost vzorku, musíme provést takzvanou kultivaci. Teprve pak můžeme říct, jestli vzorek je pozitivní a infekční, nebo pozitivní a neinfekční,“ popisuje.

Bezpečnost MHD

Dopravní podnik chce spoluprací s Akademií věd prokázat svoje dlouhodobé tvrzení, že v MHD je riziko nákazy covidem-19 minimální.

„Existuje řada zahraničních studií, které ukazují, že MHD není žádným zdrojem covidu 19, jinými slovy že MHD je vlastně bezpečná. Bohužel, taková studie, kterou by provedla v České republice renomovaná zdravotnická autorita, neexistuje. Proto jsme se rozhodli takovou studii provést,“ vysvětluje vedoucí tiskového oddělení Daniel Šabík.

Vzor pro testování má dopravní podnik ve Velké Británii. „Inspirovali jsme se u kolegů z londýnského dopravního podniku, kteří obdobnou studii provedli dvakrát. V obou případech se potvrdilo, že covid-19 v MHD v Londýně není a očekáváme, že se potvrdí stejné závěry, protože děláme obdobná opatření, jako provádějí kolegové z londýnského dopravního podniku,“ doplňuje Šabík.

Kompletní výsledky testů z celkem 500 vzorků by měly být známé na přelomu května a června.

Spustit audio