Pracují s keramikou a porcelánem: Musíme porušovat pravidla řemeslných postupů, jinak tvorba stojí

3. únor 2021

Jak se uplatňují řemeslné techniky v současném umění? Poslechněte si ArtCafé s Nelou Britaňákovou, Ľubomírem Ontkócem a Jiřím Žežulou o experimentu a radosti z tvorby.

Keramické objekty jsou nedílnou součástí snad každé domácnosti, používáme je denně. Keramika zaujímá důležité místo na poli užitého i volného umění. Hosté Nela Britaňáková, Ľubomír Ontkóc a Jiří Žežula svěžím způsobem kombinují hlínu s dalšími materiály. Všichni tři tak staví klasické řemeslo do nového a současného kontextu. 

Jiří Žežula dlouhodobě pracuje s tématem archeologie a zkamenělin. V uzavřeném cyklu například vytvořil sérii nádob a objektů obtisknutých do forem z jednorázového plastového a polystyrenového nádobí. Jeho dřívější studium na ČVUT v Praze ovlivnilo i jeho práci s keramikou. „Občas používám architektonické konstrukční prvky,“ říká o své práci Žežula.

I plastový odpad se nevratně otiskne do hlíny, stejně jako pravěké fosilie.
Jiří Žežula

Tvorba Ľubomíra Ontkóce je nezaměnitelná svou neotřelou kombinací porcelánu a kamene, se kterým pracuje podobně jako při tavení skla. Žulové části výrobku obtékají hladký povrch glazury a vytváří tak hrubý nános, který může připomínat minerály nebo řasy. „Od té doby, co pracuji s kamenem, jsem se naučil tolik nezasahovat do výsledného tvaru,“ popisuje vliv materiálových experimentů Ľubomír Ontkóc.

Porcelán a kámen

Přitahuje mě křehkost objektů. Při experimentu jdu na hranu možností materiálu.
Nela Britaňáková

Nela Britaňáková se keramice věnuje už od dětství. První zážitky z tvorby má z dílny své maminky, která se řemeslu také věnovala. I přes umělecké vzdělání aktuálně používá intuitivní a primitivní techniky. Nevyužívá hrnčířský kruh ani lití do forem. „Vtip a experiment je zásadní. Jako malá jsem házela hlínu do vody a hrála jsem si na to, že krmím kačeny,“ komentuje svůj přístup ke tvorbě Nela Britaňáková. Svoji užitou tvorbu nejčastěji prezentuje pod uskupením hadaikum, kde spolu s dalšími členkami tvoří kromě keramických objektů i další užité předměty. Tvorba hadaikum je napojená na akce jako jsou pikniky nebo jiná posezení, kde hraje důležitou roli jídlo. Před Vánoci hadaikum vydalo Bombošky – sérii keramických krabiček a dóziček s ručně vyráběnými čokoládovými bonbóny. 

Vedle toho se Nela Britaňáková aktuálně věnuje na AVU studiu v Ateliéru Sochařství II, můžete si ji pamatovat třeba z nejužšího výběru soutěže Jiné vize poslední Přehlídky filmové animace a současného umění PAF, kam byla nominována s krátkým filmem Re-enter The Plant. „Keramiku používám i ve svých videích a performance,“ podotýká Nela Britaňáková.

Pořad připravila: Alžběta Kvasničková
Hudbu vybral: Miloš Hroch
Spustit audio

Související