Pracuju, když dítě spí. Kateřina Tučková o nové knize, potřebě psát i mateřství

18. leden 2023
Záložka

Kateřinu Tučkovou mnoho z vás zná jako spisovatelku díky jejím knížkám Žítkovské bohyně nebo Bílá Voda. Kateřina je ale také dramatička, publicistka, historička umění a matka dvou malých dětí. V Záložce mluvila o své nejnovější knížce jen okrajově, zajímalo nás totiž, jak a co ráda čte, jak vnímá svou spisovatelkou dráhu a proč vznikla iniciativa I žárovka má sochu.

Tučková má na práci méně času než v minulosti, kdy působila v několika oblastech zároveň. „Pracuje se, když dítě spí. Jakmile se mu začnou klížit oči, všechno kolem dítěte odpadá a já vytahuju knihu nebo sedám k počítači a vůbec mi nevadí, že byt vypadá příšerně a v pračce je prádlo,“ popisuje.

Přes den si v současné době dokáže utrhnout až hodinu a půl pro sebe, a to většinou večer, kdy ale musí o pozornost bojovat čtení se psaním. „Když jsem dopisovala Bílou Vodu, tak jsem v té poslední fázi už jenom psala a dlouho jsem neměla kapacitu číst beletrii,“ říká a dodává: „Děti jsou bezvadné, strašně si s nimi užívám, ale potřebuju se naplňovat. Mám zkrátka potřebu psát.“

Román Bílá Voda Kateřiny Tučkové

Kvůli několikaletému studiu byla někdy možná až nucena číst hromady textů. „Doteď jsem vděčná, že mě na Masarykově univerzitě nasměrovali k badatelské činnosti a vyslali do archivů,“ přibližuje, jak ji studium ovlivnilo.

Co se týče jejích čtenářských zvyků, záleží na tom, jestli čte pro práci nebo pro potěšení. „To většinou v neděli večer, kdy děti usnou a doma je klid.“ Poznámky do knížek si dělá, i když si čte jen tak pro sebe. „Podtrhávám si, ale taky si zakládám růžky, takhle ty knihy plundruju.“

Jak se Kateřina vnímá jako spisovatelka? „Umím si představit, že bych mohla komunikovat jinak, že bych mohla být v něčem aktivnější a že bych mohla lépe vystupovat. Na druhou stranu dělám maximum proto, abych byla spokojená s tím, co považuju za primární, a tím je text. Důležité je, abych neměla žádné pochyby o tom, jestli jsem něco nedotáhla.“

Čtěte také

Od své prvotiny Montespaniáda se výrazně posunula, především v otázce témat. „Začalo mě bavit ponořovat se do minulosti, konfrontovat ji se stále nedořešeným příběhem a chovat se v literatuře jako jakási lékařka témat, která může napomoci k tomu, aby se ozdravila a aby o nich lidé začali smýšlet trochu jinak, jako se mi to podařilo v případě Vyhnání Gerty Schnirch,“ dodává.

Poslechněte si novou Záložku s Kateřinou Tučkovou o tom, která knížka ji zasáhla v dětství, jestli se vrací k přečteným knihám a jakou spojitost má Brno s Hrdinkami.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.