Praha bojuje proti graffiti speciálním nátěrem na fasádách. S jejich nahlášením můžete pomoct i vy

30. červen 2021

Graffiti jsou dlouhodobým problémem nejen hlavního města. Pražský magistrát se proto teď rozhodl proti tomuto vandalismu zakročit. Spouští projekt, který má pomoct podobná nelegální díla z ulic odstranit, a zapojit se můžou i sami Pražané.

Z desítek budov převážně v centru Prahy by měly během léta zmizet nasprejované nápisy nebo obrázky, které tam po sobě nechali vandalové. Magistrát chce v novém projektu vyzkoušet, jestli se osvědčí speciální antigraffiti nátěr.

Proces čištění posprejovaných zdí je poměrně složitý. „Technologický postup spočívá v očištění, odmaštění, následně nanesení chemických přípravků, čištění tlakovou horkou vodou a v poslední řadě je fasáda ošetřena nátěrem, který zamezuje absorpci pigmentů a barev do fasády a umožňuje čištění pouze pomocí horké tlakové vody,“ vysvětluje Tomáš Novotný z Technologií hlavního města Prahy.

Celé čištění trvá desítky minut. Chemické roztoky potřebují čas, aby zapůsobily, povrch fasády se zase musí opravit a natřít původní barvou. Až pak přichází na řadu antigraffiti nátěr. Ten by měli v létě technici po čištění nanést na zhruba patnácti místech.

„Provedli jsme místní šetření cirka dvou set objektů, které jsou ve vlastnictví hlavního města Prahy. V rámci pilotního provozu jsou vybrány lokality jak v rámci památkové rezervace, tak i mimo ni. Cirka 10–15 objektů je připraveno pro kompletní ochranu. Jedná se o objekty umístěné v ulici Celetná a Michelská a mimo památkovou rezervaci se jedná o objekty v rámci Prahy 14 a Prahy 13,“ doplňuje Novotný.

Graffiti mohou nahlásit i Pražané

Na posprejovaná místa v Praze mohou upozorňovat i sami lidé, a to v aplikaci s názvem Bez graffiti. „Daný uživatel může vyfotit jednu až čtyři fotky, následně je tady adresa nemovitosti – začne zadávat nějakou nemovitost, ale je to takový chytrý našeptávač – v podstatě tam jsou adresy všech objektů, které vlastní hlavní město. Včetně těch, které jsou ve správě městských částí,“ popisuje za magistrát Martina Kaňáková (TOP 09), která má antigraffiti projekt na starosti.

Informace z aplikace pak automaticky dostanou Technologie hlavního města nebo jednotlivé radnice. Magistrát chce antigrafitti projekt vyhodnotit na podzim. Pokud se osvědčí, mohlo by město vyhradit na čištění další finance svým organizacím i městským částem.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.