Praha byla za Karla IV. velkolepým staveništěm. Ukazuje to nová výstava

13. prosinec 2016

Modely budov i celých městských čtvrtí, videomapping a historické předměty nabízí právě otevřená expozice v domě U Zlatého prstenu. Galerie hlavního města Prahy tu novou stálou expozicí přibližuje architekturu a urbanismus za vlády Lucemburků.

Moderní a interaktivní výstava Praha Karla IV. – velkolepé staveniště Evropy ukazuje významné stavby 14. století, ale také Karla IV. jako důležitého urbanistu.

„Koncepce výstavy je taková, aby si návštěvník, když odejde, zapamatoval, že Karel IV. byl pro vývoj Prahy velice důležitý, že se zasloužil nejen o ty úžasné stavby, které tu zůstaly, ale i o novou urbanistickou koncepci,“ vysvětluje ředitelka Galerie hlavního města Prahy Zuzana Strnadová.

Čtěte také

Jádrem zábavné výstavy, která vás zapojuje a útočí hlavně na zrak a sluch, je velký model historických pražských měst. Na něm se dá dobře pochopit, jak se Praha v průběhu času vyvíjela.

„Vyjadřuje proměny pražských měst a Prahy před dobou Karla IV. a za Karla IV. I když končí koncem 14. století, tak vy v podstatě vidíte město, jak fungovalo až do 2. poloviny 19. století. Teprve potom začíná bourání hradeb,“ doplňuje archeolog Petr Starec.

Součástí expozice je i prostor pro děti, kde si mohou vyzkoušet středověké oblečení, nebo prodávat na dobovém tržišti.

autoři: zuf , jpr
Spustit audio