Praha chce investovat stovky miliard korun do plnění nového klimatického plánu. Opozice je k němu kritická

10. květen 2021

Hlavní město chce v příštích deseti letech investovat přes 200 miliard korun do plnění klimatického plánu. Ten v pondělí schválili radní a má městu pomoct snížit emise oxidu uhličitého do roku 2030 o 45 %. Opoziční politici jsou ale k návrhu radních skeptičtí.

Čtěte také

Nový klimatický plán obsahuje celkem 69 různých opatření, a to napříč gescemi jednotlivých radních. „Například výstavba bioplynové stanice, která bude zpracovávat bioodpad z domácností, restaurací a obchodů; využívání tepla z odpadních vod, kterým jsme schopni nahradit až 30 % současných dodávek; a přechod autobusového parku Dopravního podniku a vozového parku Pražských služeb na bezemisní pohon,“ vyjmenovává některá opatření náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu).

Současně plán počítá výhledově například i se zpoplatněním vjezdu do centra města. Praha chce také budovat například fotovoltaické elektrárny nebo založit městskou firmu, která by umožnila distribuci cenově výhodnější elektřiny pro pražské domácnosti. K tomu ale bude podle Hlubučka nutná i úprava legislativy.

Hlubuček také uvedl, že do roku 2030 počítá město s investicemi zhruba dvě až tři miliardy ročně nad rámec toho, co už investuje nyní. Většinu z celkové částky, která je podle prvotních propočtů asi 230 miliard korun, by měly pokrýt evropské fondy.

Opozice klimatický plán kritizuje

Schválený plán vedení města krizituje opozice. Občanští demokraté tvrdí, že je klimatický plán nereálný, způsobí rozpočtu města na dlouhou dobu velké problémy a současné vedení samo časem zjistí, že ho nemůže splnit. Petr Hlubuček s tím ale nesouhlasí, podle něj je plán nastavený správně a tak, aby dostál závazku o snížení emisí CO2, které už v minulosti schválili zastupitelé. Ti budou o radou schváleném plánu jednat na konci května.

autoři: Adam Bejšovec , ech
Spustit audio