Praha chce podpořit dostupné bydlení. Nová družstva by mohla stavět na městských pozemcích

14. prosinec 2020

Spolkové a družstevní bydlení. Dvě cesty, které by podle pražského magistrátu mohly vést k dostupnějším bytům pro lidi. Radní hlavního města v pondělí schválili zásady obou těchto plánů.

S prvním návrhem, s takzvanou podporou družstevního bydlení, přišla Hana Kordová Marvanová ze Spojených sil pro Prahu. Počítá s tím, že lidé založí družstva, zaplatili by členský vklad a vzali si dlouhodobý úvěr na stavbu. Nemuseli by ale hned kupovat pozemek. Ten by jim poskytla buď Praha, nebo městské části. Po tom, co by nájemníci úvěr splatili, by družstvo mohlo pozemek od města odkoupit. „Družstevníci nejsou zatíženi hypotékou, takže nemusí splňovat přísné podmínky bank. Bytová družstva staví v principu levněji, netvoří takový zisk jako soukromí developeři,“ dodává radní Kordová Marvanová. Praha se stane také jedním z členů družstva a bude jí patřit třetina bytů v daném domě. Ty potom nabídne policistům, hasičům nebo učitelům.

Nejprve kritika

Družstevní bydlení v létě radní odmítli dvakrát. Koaličním partnerům vadilo, že by si družstvo mohlo pozemek po zaplacení dluhu koupit za cenu podle znaleckého posudku, tedy bez ohledu na zhodnocení parcely. Ve schváleném návrhu je podle radní Kordové Marvanové pár formálních úprav, a hlavně si podle ní politici vyjasnili všechny pochybnosti.

Radní schválili také takzvané spolkové bydlení. To je podobné tomu družstevnímu, jen by v tomto případě spolek ročně platil městu určitá procenta aktuální ceny pozemku. Oba návrhy ale ještě musí schválit zastupitelé.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio