Praha chystá novou vyhlášku o stavebních předpisech, některé městské části ji kritizují

3. březen 2014

Praha připravuje novou vyhlášku o stavebních předpisech. Ta současná z roku 1999 je podle některých odborníků, architektů i urbanistů příliš zastaralá a nesplňuje požadavky moderního města 21. století. Změny se mají týkat reklamy, parkování, veřejného prostoru nebo odstupů od jednotlivých staveb. Návrh už prošel druhým kolem připomínek a některé městské části nešetří kritikou.

Vinohrady nebo Malá Strana, takové části města by podle stávající vyhlášky vůbec nemohly vzniknout. Ta totiž klade důraz na stavbu jako solitéra v prostoru bez vztahu k okolnímu prostředí.

Proto na okrajích Prahy vzniká stále další chaotická zástavba bez jasných ulic nebo smysluplného kousku zeleně. To chtějí chystané pražské stavební předpisy změnit.

„Jde nám o to, aby předpis umožnil vznik široké škály vystavěného prostředí. Zároveň nám jde o vznik kompaktního města. Praha má obrovské množství brownfieldů a stojí před úkolem je zastavět,“ říká Filip Tittle, jeden ze členů pracovní skupiny, která vyhlášku na půdě Institutu plánování a rozvoje připravuje.

„Důležité je, aby byly zastavěné způsobem, který je dlouhodobě udržitelný a vede ke vzniku města, které je kvalitní pro život a které má dostatečnou koncentraci aktivit obyvatel na to, aby v něm fungovaly služby, veřejná doprava a tak dále,“ dodává.

Ačkoliv snaha o zahušťování je patrná u většiny velkoměst směrem na západ od Česka, u některých pražských politiků vyvolává vlnu nesouhlasu. Podle ODS půjde vyhláška na ruku developerům a z centra města se stane jedno velké staveniště.

Například místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková se obává, že zrušením odstupů bude možné stavět jeden dům vedle druhého.

„Navrch tady mají stavitelé a developeři a vlastně se nebere úplně v potaz, že tam někdo má nějaký balkón, který zakryje balkón jiného souseda. Pokud se to takto schválí, může dojít i k tomu, že si budou sousedé podávat ruku balkonem přes pár centimetrů,“ upozorňuje.

Filip Tittle ale tento názor vyvrací. Vyhláška sice podle něj zmírní některé nepřiměřené regulace uvnitř staveb, bude ale pamatovat na ochranu stávajících domů.

„Zavádí na to tři regulativy. Stavební čáru, uliční čáru a výškovou regulaci. Druhá rovina je, že předpis v několika ustanoveních velice přesně definuje vztah nově umísťovaných staveb ke stávajícím. Tak, aby nová stavba nemohla ubližovat stávajícímu prostředí a kvalitě života,“ přibližuje.

Parkovací zóny v Praze

Zastupitelce z Prahy 2 Aleksandře Udženije z ODS se zase nelíbí, že předpisy neberou ohled na majitele automobilů a nemyslí na parkovací místa.

„Pokud máte možnosti třeba ze sklepních prostor nebo ve vnitrobloku udělat parkovací místa, tak musíte. To tam teď vůbec není. Konkrétně na Praze 2 by to mohlo přinést velké problémy,“ myslí si.

Tato změna vychází podle autorů nových předpisů ze snahy omezit počet aut v centru. Naopak na okrajích metropole koeficient parkování zvýšili.

Institut plánování a rozvoje teď zpracovává všechny připomínky a zhruba do dvou měsíců by text měl jít ke schválení radě města.

autor: ank
Spustit audio