Praha má novou tramvajovou smyčku Zahradní Město. Pomůže s náporem cestujících z nové stejnojmenné železniční zastávky

15. září 2021

Síť pražské tramvajové dopravy posílila staronová smyčka na Zahradním městě. Ta umožní prodloužení některých spojů, i snadnější přestup na MHD z železniční stanice Zahradní město, která má začít fungovat příští týden.

Pražský dopravní podnik obnovil po 34 letech tramvajovou konečnou Zahradní město. Současná smyčka vznikla jen několik desítek metrů vedle té původní. Už za zhruba týden má pomoct s předpokládaným náporem cestujících u vznikající stejnojmenné železniční zastávky a terminálu MHD. Na místě vznikne i nové P+R parkoviště.

V ostrém provozu má obratiště tramvajové síti výrazně pomoct, historicky už přitom v oblasti smyčka byla. „Ty diskuse probíhaly už několik let, od zrušení té původní smyčky v roce 1987. Ale ten prvotní impuls byl teda vznik nové železniční zastávky,” potvrzuje náměstek pro dopravu, Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě:

Zastávku Zahradní město na trati z Vršovic teď Správa železnic dokončuje, město pak předpokládá, že cestující budou z vlaku přesedat právě na MHD.

Praha má novou tramvajovou smyčku Zahradní Město, od dnešní noci začne sloužit pravidelným linkám

Dopravní podnik může díky provozu smyčky na Zahradním městě taky prodloužit některé linky, říká techický ředitel povrchové dopravy, Jan Šurovský.

"Linka 22, má vlastně varianty trasy. Končí buď v zastávce Staré Strašnice a polovina jezdí do Hostivaře. a teď všechny spoje, co končily na Starých Strašnicích budou jezdit sem. Čili je to rozšíření dopravních výkonů o ten úsek té 22 vlastně můžeme říct o ty tři stanice - Radošovice, Dubečská, Nádraží zahradní město, takže čtyři, tri a půl , protože Radošovická byla nástupní v té staré smyčce," dodává Šurovský.

Přestup na linky MHD bude součástí železničního terminálu, který plánuje správa železnic společně se zastávkou Nádraží Zahradní město spustit 24.září. Součástí smyčky je i P+R parkoviště pro asi 60 aut.

autoři: Adam Bejšovec , Von
Spustit audio