Praha má nový Metropolitní plán. Hájí zájmy obyvatel, nebo developerů?

16. červen 2022

Jak se má v Praze stavět? Jak vysoké by měly budovy být a kde by měly stát? To určí nový Metropolitní plán. Jak se v něm ale vyznat a na co si dát pozor? O tom mluvíme v Bourání s architekty Tomášem Veselým a Annou Vinklárkovou.

„Město je neobnovitelný statek. Jakmile si nějaké místo zastavíme, už nikdy nebude jako dřív,“ říká Vinklárková z organizace Arnika, která poukazuje na problematická místa plánu.

V Bourání s ní byl architekt Tomáš Veselý, zástupce ředitele pražského magistrátu pro sekci rozhodování o území. Podle něj Metropolitní plán znamená dostatečnou ochranu toho, co je nezastavitelné. Na zastavitelných plochách by se naopak budovat mělo. „Ve městě se má stavět, nemá se stavět za městem,“ popisuje. O fungování nového plánu spolu s Vinklárkovou v pořadu debatovali – a shodli se jen málokdy.

Z výstavy To je plán

Řeč byla nejen o širších souvislostech, ale i konkrétních místech v Praze. Mají stát stometrové věže na Jižním Městě? Co v nich bude? Zamezí plán výstavbě v Prokopském údolí? A co zahrádkáři?

Metropolitní plán Prahy využívá novou zatím nevyzkoušenou metodiku. Dělí hlavní město na lokality a v popisu každé z nich jsou pravidla pro to, jak na místě stavět. Dá se v územním plánu vyznat? A jak najít svoji ulici nebo čtvrť? I to se dozvíte v rozhovoru.

Pokud se o aktuální dění zajímáte, poslechněte si Bourání a navštivte výstavu To je plán v pražském Centru architektury a městského plánování CAMP, kde je možné podat k plánu připomínky. Vyjádřit svůj názor můžete také do 30. června 2022 na webu Metropolitního plánu. Návody na podávání připomínek najdete i na stránkách Arniky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.