Praha nechce hostit Janukovyče. A posílá peníze ukrajinským obětem násilí

4. únor 2014

Praha nesouhlasí s návštěvou Viktora Janukovyče v České republice. Hlavní město se nebude podílet na doprovodném programu ukrajinského prezidenta a nepozve ho ani na Staroměstskou radnici. Řekl to dnes primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Janukovyč by měl do Česka přijet v dubnu, už loni v říjnu ho pozval prezident Miloš Zeman.

„Osobně za současných okolností nevidím jediný důvod, proč by se město Praha mělo podílet na státní návštěvě prezidenta Janukovyče v Česku. A je pro mě absurdní, že by právě prezident Janukovyč měl přistát na Letišti Václava Havla,“ řekl pražský primátor Hudeček.

Rada hlavního města také uvolnila půl milionu korun na pomoc obětem násilí na Ukrajině. Podle primátora Hudečka se tak vedení města rozhodlo po konzultaci s humanitární organizací Člověk v tísni.

Český prezident Miloš Zeman pozval svůj ukrajinský protějšek na návštěvu Česka loni v říjnu. Na konci listopadu v Kyjevě vypukly protivládní demonstrace kvůli tomu, že prezident Viktor Janukovyč nepodepsal dlouho připravovanou asociační dohodu s Evropskou unií. Nepokoje se postupně rošířily i do dalších měst.

Opozice se obává příklonu země k sousednímu Rusku a požaduje rezignaci prezidenta a předčasné volby. Demonstrace a střety s policií si vyžádaly už několik obětí na životech a řadu zraněných.

Nejen Praha se staví k návštěvě ukrajinské hlavy státu negativně. Vznikla například petice, která českého prezidenta vyzývá, aby návštěvu zrušil. Pod ní se podepsala i řada známých osobností, například režiséři Václav Marhoul a Jiří Menzel, písničkář Jaroslav Hutka nebo režisérka Helena Třeštíková.

Čtěte také

Podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka by nebylo dobré návštěvu rušit.

„Česká republika by opravdu měla stát na pozicích, na kterých vždycky stála. A pokud na nich stojí, je důležité, aby se to Viktor Janukovyč dozvěděl. A on se to nedozví, když mu to neřekneme. Přerušení jednání není alternativou,“ řekl Kmoníček.

Podobně se ještě před svým jmenováním do funkce ministra zahraničí vyjádřil i Lubomír Zaorálek (ČSSD), který uvažoval, že by pozval do Prahy i Vitalije Klička či jiného z lídrů ukrajinské opozice.

Protesty v Kyjevě, na barikádách
autoři: ank , kov
Spustit audio