Praha si vyzkoušela blackout

4. březen 2014

Statisíce Pražanů by mohly v případě velkého výpadku proudu zůstat bez pitné vody, tepla nebo telefonického spojení. Problémy by měly nemocnice a domovy pro seniory. Naopak doprava by nezkolabovala. Ukázalo to nedávné cvičení blackoutu. Při něm si magistrát, záchranné složky a další asi stovka institucí ověřily, jak je hlavní město na výpadek proudu připravené.

Simulace třídenního výpadku elektrického proudu v Praze a okolí poukázala na několik zásadních nedostatků. V první řadě je to podle primátora Tomáše Hudečka z TOP 09 nedostatečná spolupráce mobilních operátorů a jejich neochota. Přitom prý Praha nemá jistotu, že by v případě krize fungovaly pevné linky ani mobilní telefony.

Operátoři s tím ale nesouhlasí. Prý projevili zájem se plně zapojit. Pokud by ovšem spojení při blackoutu skutečně nefungovalo, zkomplikovala by se například evakuace lidí z metra a výtahů, což by se údajně jinak mohlo obejít bez větších problémů. Jak však upozornil bezpečnostní poradce Andor Šándor, cvičení simulovalo noční dobu, takže situace ve špičce by mohla být složitější. Rozsáhlý výpadek proudu v Praze by podle Šándora velmi omezil také dodávky tepla a především vody. Problémy by byly s hygienou.

Jak už dříve zdůraznili zástupci magistrátu, prioritou cvičení byla záchrana lidí. Právě u nemocnic a sociálních zařízení se ale objevily zásadní nedostatky. Kromě toho je v Praze odhadem tisícovka pacientů v domácí péči, kteří jsou odkázáni na podpůrné přístroje a neexistuje jejich evidence. To by se mělo změnit.

Další opatření, které chce magistrát po cvičení navrhnout, je změna služebního zákona. Ten totiž omezuje rozsah nasazení strážníků, policistů a vojáků. Při delší krizi by jich mohlo být ve službě málo. První analýzy cvičení a také návrhy změn chce magistrát zveřejnit do měsíce.

autor: psp
Spustit audio