Praha zaplatí provozovateli Opencard 27 milionů a nakoupí dalších 56 tisíc karet

10. červen 2014

Praha splatí dluh za licence k Opencard vlastníku autorských práv. Rada města schválila, že zaplatí provozovateli systému, firmě eMoneyServices, celkem 27 milionů korun. Z toho 5 milionů korun bude na nákup licencí na dalších 56 tisíc karet.

Pro lidi, kterým v druhé polovině letošního roku končí platnost karty, to znamená, že jim bude po nabití i dál fungovat. To všechno ale jen v případě, že se Praha dohodne s firmou eMoneyServices na prodloužení smlouvy, která končí už 15. června.

Dohoda je pro Prahu jediným možným řešením. Vedení města se společností intenzivně jedná o ceně, za kterou by autorská práva odkoupilo. Město by pak s Opencard mohlo dál nakládat samo.

První nabídka byla 500 milionů korun, pak 85 milionů. To se však zdá magistrátu příliš. Pokud se obě strany nedohodnou, zbývá jen možnost podepsat dohodu na dočasnou dobu, po kterou by se eMoneyServices o Opencard dál staralo. Praha by mezitím hledala ve výběrovém řízení nového obsluhovatele systému.

Kdy bude problém vyřešený, politici zatím nedokážou říct.

Praha měla původně připravenou krizovou variantu, podle které by do 14 dnů mohla začít místo čipové karty vydávat papírové kupony.

Přechod na kupony chystal radní pro IT Jan Vašíček z TOP 09, rada města mu ale minulý týden kompetence odebrala.

Opencard zatím stála Prahu zhruba 1,35 miliardy korun. Dosud si ji vyzvedlo asi 1,2 milionu lidí, skutečných uživatelů je kolem milionu.

Radní včetně primátora Hudečka za prodloužení smluv s eMoneyServices z roku 2012 čelí trestnímu stíhání. Nedávno kvůli tomu navíc Praha dostala pokutu od antimonopolního úřadu.

V souvislosti s Opencard, která pochází z doby primátora Pavla Béma z ODS, bylo zatím odsouzeno pět úředníků magistrátu. Občanské iniciativy i média však upozorňují, že skuteční strůjci kontroverzního projektu zůstávají nepotrestáni.

Kauza opencard
autoři: ank , fir , Iva Menšíková
Spustit audio