Prahu 5 trápí drogově závislí. „Uklidíme injekční stříkačky a během pár hodin tam jsou zpátky,“ říká starostka

Hostem pořadu K věci byla starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS). Jak bude řešit stále větší počet uživatelů drog ve smíchovských ulicích a co nového se chystá v centru městské části – na náměstí 14. října?

Smíchovské ulice trápí velký problém – stále více se tam stahují drogově závislí. Důvodů je podle starostky prahy 5 Renáty Zajíčkové několik. „Anděl je přitahuje, protože to je centrum, kde je velký pohyb obyvatel. Druhým důvodem je, že má Praha 5 – jako jediná městská část – na svém území dvě kontaktní centra. To je zařízení, které má těmto lidem pomáhat začleňovat se do společnosti a zároveň jim poskytuje různou péči,“ vysvětluje. Na celém území Prahy jsou nyní celkem taková centra tři.

S tím souvisí i zvýšený výskyt injekčních stříkaček, například v parku Mrázovka. „Na tom sběru injekčních stříkaček se podílí samotná kontaktní centra, což je úžasné. A zajišťuje to i městská část Praha 5, takže k tomu sběru dochází velmi často. Navíc stále přibývají tzv. Fixpointy, což jsou popelnice právě pro použité stříkačky. Ale protože tam je těch uživatelů drog velké množství, tak to uklidíte a během chvilky jsou ty stříkačky v parcích znova, a to je problém,“ přibližuje starostka.

Nová tržnice s gastro službami

Prahu 5 čeká proměna části secesní budovy bývalé tržnice na náměstí 14. října, kde je nyní městská knihovna. „Je tam vypsaný záměr na pronájem prostoru v přízemí. S tím, že jsme specifikovali to, co bychom si představovali, aby tady bylo. Chceme tomu vrátit původní charakter tržnice. A byli bychom rádi, kdyby tady byly gastronomické služby – aby tam člověk mohl koupit od koření přes maso, ryby až k dobrým sýrům,“ představuje záměr starostka.

Jaké jsou výsledky ankety, ve které se obyvatelé Prahy 5 měli vyjádřit k tomu, co by chtěli nejvíc změnit? A v čem jim pomůže nový informační geoportál? Poslechněte si rozhovor se starostkou Prahy 5 Renátou Zajíčkovou.

autoři: Štěpánka Duchková , ech