Prajzská řezbářská show, Horečky fest, Paskovská devítka... Vyberte si z našich tipů

7. červenec 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Na první z letních komentovaných prohlídek zve vojenské opevnění Šance v Mostech u Jablunkova. Sraz zájemců je v 9:30 před Návštěvnickým centrem.

Noční pohled

Na hrad Starý Jičín vyrazte určitě až večer. Za příznivého počasí je totiž připraveno hradní planetárium. A když vás pozorování hvězd dalekohledy unaví, můžete posedět u ohně a opéct si špekáček.

Večer jste zváni také na zámek v Janovicích u Rýmařova. Ve 21:30 se tam na nádvoří začne promítat Tajemství hradu v Karpatech. Pokud se ale na zámek stavíte už v průběhu dne, čeká vás tam třeba výstava dětských prací na téma Lesnictví a hornictví na Rýmařovsku.

Sdružení dobrovolných hasičů z Jakubčovic na Opavsku slaví 130 let od založení sboru. Dnes od 17:30 můžete přihlížet jejich práci při simulovaném požáru mateřské školky. V sobotu je pak od 9:00 připraven bohatý program, od mše svaté, přes slavnostní průvod až po benátskou noc. 

U Hlučínského jezera odstartuje v 16 hodin třídenní Prajzská řezbářská show. Přihlížet můžete práci řezbářů, poslouchat koncerty nebo v sobotu od 15 hodin fandit svému favoritovi při soutěži v rychlořezbě.

Koncert pro krále Friedricha II. můžete navštívit v Karlově Studánce. Představí se na něm Neues Barocktrio Berlin, a to od 19 hodin v Hudební hale.

A na závěr ještě jedna pozvánka na koncert, tentokrát do Nového Jičína. Od 20 hodin tam na Masarykově náměstí vystoupí k poctě ostravské pěvecké legendy Jawa revival Věry Špinarové.

Věra Špinarová

Sobota

Na Horečkách ve Frenštátě pod Radhoštěm začíná ve 14 hodin rodinný festival Horečky fest. Z hudebního programu láká třeba na koncerty formace Laura a její tygři či Flamengo. Pro děti pak jsou připraveny divadelní pohádky a soutěže.

Na Letní slavnost se můžete vydat do Brantic u Krnova. Program začíná ve 14 hodin v areálu TJ Sokol Brantice. V hudební části vystoupí například dechovka Krnovanka nebo později zpěváci Bohuš Matuš a Magda Malá.

Obora Žleby - sokolník  Ondřej Pelikán

Sobota na hradu Hukvaldy patří dravcům. Sokolníci předvedou návštěvníkům své umění od 10:00 do 16:30. Kromě toho se děti mohou těšit na loutkovou pohádku a ukázky řemesel.

Do Štamberka zamíří hvězdáři. Pozorovat noční oblohu pod Trúbou můžete společně s nimi od 21 hodin.

Tento víkend ve Frýdku-Místku je ve znamení sportu. FM Sportfest je otevřený dvoudenní závod pro všechny bez omezení věku. Registrovat se můžete třeba na běh, in-line brusle, koloběžky nebo triatlon. Soutěží se už od sobotního brzkého rána v okolí přehrady Olešná.

A pokud byste se chtěli naučit vyrobit si kvalitní domácí sirup z bylinek, naplánujte si výlet do Jeseníku nad Odrou. Zážitkové vaření sirupů v rámci Technotrasy tam začíná v areálu Jesenické kyselky v 9:30.

Neděle

Prázdninové víkendy na zámku ve Frýdku-Místku jsou ve znamení prohlídek v kostýmech. Chcete-li tedy potkat princeznu, hraběte nebo zbojníka, určitě se tam vydejte. Otevřeno mají od 10 do 17 hodin. Ve 14:00 pak začíná speciální prohlídka určená dětem, nazvaná Po stopách malé arcivévodkyně.

Hrad Sovinec byl Švédy obléhán i okupován

Na Sovinci bude strašit Přízrak z temné věže. Nedělení program je tam totiž věnován právu útrpnému. Potkáte tak lapky i katy. Hrad je otevřen od 9 do 17 hodin.

Letní neděle, to je  čas na oblíbené promenádní koncerty. V Ostravě třeba zahraje v Komenského sadech od 15 hodin Petr Cieplý s kapelou. O půl hodiny dříve vystoupí v Národním sadu ve Štramberku country a folkové Jara trio. A konečně hity 60. let budou znít Sady Bedřicha Smetany ve Frýdku-Místku. Od 16 hodin je zahraje kapela Akuma.

V Paskově se koná běžecký a koloběžkářský závod Paskovská devítka. Zúčastnit se mohou všichni, malí i velcí, stačí si vybrat trať. Program startuje v zámeckém parku od 9 hodin. 

A zveme také do Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm. Neděle tam bude patřit sklářům. Pozorovat je při práci můžete mezi 9. a 18. hodinou v areálu Mlýnské doliny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.