Praktici vyhlížejí zásilku roušek, epidemiologové zase vakcínu

12. březen 2020

I lékaři primární péče, tedy všeobecní praktičtí lékaři, potřebují být v případě dalšího šíření nového koronaviru chráněni. V Apatyce jsme zjišťovali, zda jsou například respirátory pro zdravotníky na obzoru. Stejně tak situaci s možnou novou vakcínou.

„Zásilky s ochrannými pomůckami pro lékaře prý mají brzy dorazit – jednak díky domluvenému daru z USA, jednak ze státních zdrojů. Neví se ale kdy a předpokládá se hlavně poměrně malý počet respirátorů,“ uvažuje MUDr. Jarmila Ševčíková, předsedkyně Sdružení praktických lékařů v Olomouckém kraji.

 

Celá lékařská, ale i laická obec pak s opatrnou nadějí vyhlíží i možnou novou ochranu vůči novému typu koronaviru. Intenzivně se zkoumá i v izraelských laboratořích. Více čtěte ZDE.

  

Vakcinolog a epidemiolog docent Rastislav Maďar kolegům ve světě coby odborník, ale i humanista fandí: „Vakcínu pojali jako podávanou per os, tedy ústní formou, nikoli jako injekci. I to mimo jiné může zkrátit její zavedení,“ popisuje. Zároveň ale v Apatyce varuje jak před přílišnými nadějemi a tlakem, tak před případným uspěchaným procesem vývoje a aplikace.  

autor: Bořek Volný
Spustit audio