Praliny podle knihy Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910
V dobách před 100 a více lety vznikla nejen řada rodinných receptů, ale i dodnes oblíbených a rozšířených dobrot. Třeba lentilky a pralinky, kterým se dříve říkalo praliny.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Prohněť vařečkou 15 deka jemného prosetého cukru, 4 kávové lžičky silné kávy a 3 kávové lžičky rumu v hmotu, z níž utvoř kuličky, jako oříšky veliké. Těsto nesmí být ani příliš mokré, ani příliš suché. Nyní dej šálek do trouby, neb do stále vařící se vody a rozpusť v něm takzvanou kuvertúru, u cukráře je k dostání, a polož rychle do ní kuličku, vyndej ji vidličkou. Kuličky dej na talíře, jež si olivovým olejem potřela a nech je utvrdnouti, což trvá asi 24 hodin.