Pravidelná preventivní onkologická vyšetření jsou ze zákona hrazena zdravotní pojišťovnou

3. březen 2021

Nemocnice jsou přetížené a mnoho lidí se kvůli hrozící nákaze koronavirem obává jít k lékaři. Zanedbáním vážných chorob si ale můžeme ublížit ještě více. Především nezapomínejte na onkologickou prevenci. Některá preventivní vyšetření od určitého věku zcela hradí pojišťovna.

Díky moderní medicíně se daří onkologická onemocnění stále úspěšněji léčit. Bohužel, na druhou stranu onkologických pacientů přibývá. Jediná možnost ochrany je zdravý životní styl a především prevence. Všeobecně totiž platí, že čím včasnější je diagnostika, tím jednodušší a účinnější je léčba.

V České republice se v oblasti onkologické prevence ze zákona vyšetřuje okultní neboli skryté krvácení a preventivní vyšetření rakoviny prsu. Ženy mají od věku 45 let jednou za dva roky nárok na vyšetření prsu mamografem. Na mamograf mohou pacientku poslat jak praktiční lékaři, tak gynekologové. Pokud na vyšetření některá dáma zapomene, pojišťovna dokonce posílá upozorňující dopis.

Rakovina v kolorektální oblasti je rozšířená. Při včasném odhalení je ale léčba velmi úspěšná

Od věku 50 let má každý nárok jednou za dva roky na náklady pojišťovny využívat screening kolorektálního karcinomu. Toto vyšetření se týká mužů i žen. Jednoduchým testem ze stolice je možné zjistit, jestli je pacient v riziku onkologického onemocnění tlustého střeva nebo konečníku. Toto jednoduché vyšetření ale bohužel pacienti často nevyužívají. Pokud je vám nad 50 let, máte na test okultního krvácení nárok.

Případně je možné provést od věku 50 let preventivní kolonoskopii. To má ale své výhody a nevýhody. Praxe ukazuje, že preventivní kolonoskopie pouze jednou za 10 let vznikající problém včas neukáže, nemá takovou citlivost. Další preventivní vyšetření kolonoskopií je podle zákona až za dalších 10 let a naopak pravidelný test okultního krvácení se neprovádí.

Pojišťovna hradí testy okultního krvácení pouze jednou za 2 roky, ale lidé s pozitivní rodinnou anamnézu rakoviny tlustého střeva, by měli tento test podstoupit každý rok. Při včasné diagnostice je léčba velmi úspěšná a pacient se rychle vrací do běžného života.

V celkové péči o naše zdraví bychom měli myslet i na prevenci rakoviny kůže a prostaty

Muži by měli dbát na svou prostatu. Test z krve na markery rakoviny prostaty bohužel není ve vyhlášce jako preventivní onkologické vyšetření. Nicméně od dosažení věku 50 let by každý muž měl jednou za rok urologické vyšetření zaměřené na prevenci karcinogenu prostaty absolvovat. Při podezření na onkologické onemocnění pacienti podstoupí ultrazvukové vyšetření a digitální vyšetření per rektum.

Do celkové péče můžeme přidat i prevenci rakoviny kůže. Je důležité, aby každý sledoval, jestli se na těle neobjeví nějaká bradavice, která v daném místě dříve nebyla, nebo jestli někde na kůži vznikl nový tmavý flek. V tom případě je nutné zajít co nejdříve k dermatologovi, který daný kožní útvar vyšetří speciálním přístrojem a podle daného typu se buďto okamžitě odstraní nebo pouze hlídá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.