Pražská muzejní noc v Českém rozhlase

4. červen 2018

Český rozhlas se opět připojí k Pražské muzejní noci, která se letos uskuteční v sobotu 9. června. Při noční procházce rozhlasem si návštěvníci prohlédnou všechna významná studia a zjistí, jak se nahrává vážná i nevážná hudba.

Procházky nočním rozhlasem odstartují v 19 hodin. Trasa povede všemi velkými nahrávacími studii. Návštěvníci se seznámí s prostorem, kde zkouší a nahrává Symfonický orchestr Českého rozhlasu, studiem, kde se točí pohádky, Hajaja, různé rozhlasové hry a mnoho dalšího. Ve Studiu 1 předvede v čase od 19 do 22 hodin Trio Symfonického orchestru Českého rozhlasu, jak se nahrává vážná i nevážná hudba.

Otevřená bude také Galerie Vinohradská 12 se stálou expozicí z historie rozhlasového vysílání, ve které je možné si prohlédnout řadu historických přijímačů, mixážních pultů, magnetofonů i technických unikátů jako je Blattnerfon (stroj na záznam zvuku na ocelový pás), mazačku pásů nebo časovou ústřednu z roku 1941.

Český rozhlas na pozadí technického rozvoje přiblíží výstava Kapitoly z historie rozhlasové techniky, která ukazuje přelomové změny v technice a momenty, které byly ve své době nadčasové a posunuly vnímání okolního světa o kousek dál. Jednotlivé panely vysvětlí návštěvníkům, jak vzniklo časové znamení, co byl rozhlas po drátě, co se dělo při prvním přímém přenosu, jaká je budoucnost digitálního vysílání a spoustu dalších zajímavých věcí.

Více informací naleznete na www.prazskamuzejninoc.cz. Vstup na akci je zdarma. 

autor: nwe
Spustit audio

Související