Pražská zoo se chystá na pandy. Postaví jim nový pavilon a odstěhuje lední medvědy z jižního svahu

Velký rozruch před časem vyvolal nápad pražské zoo chovat pandy velké. Svůj domov v Troji nakonec jedno z nejznámějších zvířat na světě nejspíš najde. Zahrada kvůli pandě musí postavit úplně nové budovy, které jsou součástí konceptu rozvoje zoologické zahrady.

Expozice pro pandy velké musí odpovídat požadavkům na chov tohoto druhu. „Je to zvíře, které je pro zoologické zahrady prestižní,“ říká ředitel pražské zoo Miroslav Bobek s tím, že panda je symbolem ochrany ohrožených druhů, které se v zoo hodně věnují.

Pandy velké, o jejichž zapůjčení již delší dobu jedná Česká republika s Čínou, mají najít azyl v novém komplexu s venkovními výběhy a vnitřní expozicí. K ochlazení bude sloužit brouzdaliště a potok, ve výběhu bude také dostatek trávy a vegetace, která umožní udržet chladnější mikroklima. Vítězný návrh počítá i se šplhacími konstrukcemi a kmeny pro langury čínské. Pokud by se pražské zoo nepodařilo od Číňanů pandy získat, budou v pavilonu bydlet jiní asijští medvědi.

„Ale panda velká je panda velká," dodal Bobek.

Expozice Arktida, která se stane domovem ledních medvědů, tuleňů a severských druhů ptáků, bude v místě dnešního výběhu kopytníků v severní části zoo. Její součástí bude výběh pro samici a pro samce, každý z nich bude mít vlastní bazén a zázemí. Součástí projektu je i porodnice s maximální mírou klidu pro samici. Největším lákadlem areálu má být tunel, který návštěvníkům umožní pozorovat medvědy i pod vodou. „V současnosti lední medvědi obývají zařízení, které je staré více než osmdesát let, navíc na jednom z nejteplejším svahů zoo. Nové prostory přinese větší komfort zvířatům i návštěvníkům," uvedl Bobek.

Opozice v pražském zastupitelstvu již dříve záměr vybudovat pavilon pro pandy kritizovala. Vadí ji i uzavřené partnerství Prahy s Pekingem, a to kvůli porušování lidských práv v Číně.

Expozice Arktida v pražské zoo
autor: has | zdroj: ČTK
Spustit audio