Pražské biskupství a Klášter svatého Jiří – pilíře české státnosti

Rok 973 byl významným mezníkem v historii českého státu. V Praze bylo založeno biskupství a v této souvislosti i svatojiřský klášter, první klášter na území České republiky. Samotné schválení záměru založení pražského biskupství proběhlo na sněmu v saském Quedlinburgu, který se datuje přibližně do období velikonočních svátků. Toto významné 1050. výročí proto v průběhu letošních Velikonoc připomínáme dvěma historickými dokumenty.

V dokumentárním pořadu „Svatojiřský klášter – duchovní srdce Pražského hradu“ hovoří: Renáta Modráková, Jana Maříková-Kubková, Jan Frolík a Petr Sommer.
V pořadu „Pražské biskupství – stavební pilíř české státnosti“ hovoří přední čeští odborníci: Vratislav Vaníček, Jan Frolík a Petr Sommer.
Závěrečné slovo má kardinál Dominik Duka. 
Pořady připravila Markéta Vejvodová.

Významné výročí přináší také jedinečnou možnost ohlédnutí za těžkými zkouškami, které musel překonat ženský benediktinský klášter šířící odkaz první české kněžny sv. Ludmily, jehož první abatyší se stala přemyslovská princezna Mlada.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.