Pražské jaro zahájila Smetanova Má vlast v podání Orchestru Velšské národní opery

11. květen 2023

Umělecký ředitel Velšské národní opery Tomáš Hanus, který se na Pražské jaro vrací po deseti letech, účinkuje na českých pódiích spíše sporadicky. Jeho zahraniční umělecká kariéra je však více než pozoruhodná a zahrnuje v sobě spolupráci s řadou koncertních i operních domů, jmenujme například Pařížskou národní operu, Vídeňskou státní operu, orchestr BBC Symphony Orchestra a mnoho dalších. Přímý přenos ze Smetanovy síně Obecního domu jsme vysílali 12. května od 20.00.

„Když slyším Mou vlast, ptám se sám sebe, jak mohl Smetana něco takového vytvořit. Něco tak originálního, tak jiného,“ říká Tomáš Hanus, který se svým orchestrem z Cardiffu zahájí 78. ročník Pražského jara. „V dnešní době tóny Mé vlasti velmi potřebujeme. Probouzejí to lepší v lidech, sebeuvědomění, kdo jsme, co nám říkají naše dějiny a jaký je jejich smysl. Hudba má moc jít hlouběji než slova. Smetanově Mé vlasti se nemusíme povinně klanět, tvářit se učeně a trochu se u toho nudit. Ona má sílu si nás najít sama a obejmout nás,“ dodává Hanus.

Pražské jaro na Vltavě. 12. května – 2. června
Vždy od 20 hodin

  • 12. 5. Zahajovací koncert s Orchestrem Velšské národní opery a Tomášem Hanusem
  • 18. 5. 100 let je jen začátek. SOČR, Cornelius Meister a Jan Mráček (housle)
  • 19. 5. Essenská filharmonie s šéfdirigentem Tomášem Netopilem
  • 26. 5. Debut Pražského jara. Dirigentka Alena Hron a Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK
  • 27. 5. Klangforum Wien a Prague Offspring. Světové premiéry na objednávku Pražského jara
  • 28. 5. PKF a ukrajinská dirigentka Oksana Lyniv. Julie Tkačenko (soprán), Minu Kim (fagot), Lilian Lefebvre (klarinet)
  • 31. 5. Andreas Scholl (kontratenor) a Czech Ensemble Baroque s Romanem Válkem
  • 2. 6. Závěrečný koncert s Českou filharmonií a dirigentem Christophem Eschenbachem. Zpívá Pražský filharmonický sbor a sólisté
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.