Pražské schody ovládl Švýcar Vogel, druhý skončil loňský vítěz Hynek

7. červen 2016

Švýcar Florian Vogel si dojel pro vítězství ve 23. ročníku závodu horských kol Pražské schody, který se jel jako Velká cena České spořitelny. Druhý byl český zástupce Kristián Hynek a třetí pozici obsadil Jan Škarnitzl. Jaroslav Kulhavý dojel pátý.

Vítěz už byl na závodě v Praze několikrát, takže věděl, jak má jet. Trať se mu líbí a užíval si historické jádro hlavního města. Uvedl, že v závěrečných metrech měl štěstí. Dojel třiatřicet vteřin před Hynkem.

„Neměl jsem ani žádnou taktiku. Prostě jsem jel pořád naplno a dal do toho všechno,“ řekl po závodu Vogel.

A spokojen byl i druhý Hynek. „Určitě to není zklamání. Ještě v neděli jsem měl mistrovství Evropy v maratonu, takže úplně jiný druh tratě. Moc jsem nevěděl, co od toho čekat, ale během závodu jsem se nechal vyhecovat diváckou kulisou,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Zároveň přiznal, že dnes by mu k obhajobě vítězství nepomohla ani původně delší varianta závodu. „Florian jel fantasticky a byl nechytatelný,“ řekl.

Závod neodstartovali všichni, protože už při rozjíždění se zranil Jakub Jirků, který škrtnul o blízkou zídku a nepříjemně spadl hlavou napřed, ale do sanitky odešel po svých.

Kolem projížděl Kulhavý a trochu se vyděsil. „Bylo to nepříjemné, protože i když si člověk dává pozor, tak mu tam může cokoliv prasknout na kole a vyválí se tam. Pořád to mám v hlavě a spíš si zpomalím, i když nerad, než riskovat,“ říká.

Zraněné zápěstí lehce cítil, ale prý to nebylo nic bolestivého. „Spíš tam byl takový respekt, držet se trochu vzadu moc neriskovat, aby mě to tam někde nevyhodilo a nespadl jsem,“ vysvětluje.

„Asi spokojenost, jsem teďka v tréninku, takže to nebylo úplně ono. Tím, že to bylo zkrácené na půlku, tak to bylo strašně rychlé. Ani jsem se moc nestihl rozjet a už byl konec,“ uzavírá.

Závod žen se jel letos poprvé a ovládla ho Polka Maja Wloszczowská. Porazila Karlu Štěpánovou a Barboru Průdkovou.

Pražské schody, exhibiční závod na horských kolech:
1. Vogel (Švýc./Focus XC team) 33:13, 2. Hynek (Topeak Ergon) -33, 3. Škarnitzl (Sram Mitas Trek) -51, 4. Ulman (Česká spořitelna-Accolade) -1:02, 5. Kulhavý (Specialized Racing) -1:15, 6. Marotte (Fr./BH SR Suntour KMC) -1:20.

autoři: kyk , nis
Spustit audio