Pražské Švandovo divadlo uvede Vieweghovu Biomanželku

30. červen 2011

Román Biomanželka dostal divadelní převlek. V rámci projektu Báječné léto s Michalem Vieweghem Švandova divadla ho tam nastudoval slovenský režisér Dodo Gombár. Ironický příběh o namyšleném spisovateli a jeho emancipované manželce má premiéru už dnes večer.

Biomanželka je hra o dvou životních postojích, které se snaží jeden druhého přeprat v instituci manželství. Mojmír je úspěšný, namyšlený a povrchní spisovatel, který má rád hezká auta a ženy. Nějakým zázrakem se jednoho dne rozhodne oženit a vezme si křehkou, milující Hedviku, podle jeho slov tradiční ženu.

0:00
/
0:00

Z tradiční ženy se ale časem stane emancipovaná ‚biomanželka‘ se dvěma dětmi, koníčky a esoterickým vnímáním světa. Mojmír se dostává do pasti a nedokáže se smířit s tím, že už není první na jejím pomyslném seznamu a že skončilo opěvování jeho kultu úspěšného muže.

Konflikty mezi mužským a ženským světem ilustruje v inscenaci také postava duly, tedy ženy, která psychicky i fyzicky podporuje prvorodičky. Současně je i ženským principem v mužích a Mojmír s ní vede nespočet ne zrovna milých dialogů.

Zvláštní ironie

„Já jsem to od první chvíle četl jako takovou smutnou, zvláštní, ironickou záležitost, která možná rekapituluje nějaký vztah, ale v každém případě ne dramaticky, nebo pateticky, ale s takovým ostrým a nečekaným náhledem,“ říká režisér a umělecký šéf Švandova divadla Dodo Gombár.

Biomanželka se dá číst jako lehká komedie o manželství, ale i ironická až sarkastická hra o složitých a velmi aktuálních otázkách ve vztazích mezi ženou a mužem. Z pera Michala Viewegha napsaná jednoduše, srozumitelně a svižně.

V roli Mojmíra uvidíte Filipa Čapku, Hedviku hraje Patra Hřebíčková a dulu Kristýna Frejová. Po Románu pro ženy je Biomanželka druhý titul projektu Švandova divadla s názvem Báječné léto s Michalem Vieweghem. Obě inscenace se budou hrát přes celé léto až do 17. září.

autoři: zuf , kot
Spustit audio