Pražský kaleidoskop - Jan Freidlin

10. únor 2014

„Pražský kaleidoskop jsem věnoval dvěma umělcům z Dua Teres: Lucii Kopsové (housle) a Tomáši Hoňkovi (kytara). Základní myšlenkou bylo zkombinovat tradiční formu partity s „českým““ hudebním materiálem. Zároveň jsem chtěl napsat koncertní skladu pro dva sólové nástroje a využít všechny možné jejich kombinace a kontrasty mezi nimi.

Rád přiznávám, že před vlastní kompoziční prací jsem poslouchal nahrávky Dua Teres, díky nimž jsem se seznámil s možnostmi těchto skvělých profesionálů. Nakonec jsem tedy Pražský kaleidoskop napsal a úspěšně v něm propojil všechny výše zmíněné složky, které jsem ještě doplnil o hudební vyjádření prostředí města Prahy, která mě inspirovala. Nejde přitom jen o pokus vykreslit krásnou pražskou krajinu, jde o více: o reprodukci vnitřního ducha Prahy.

Dílo poprvé zaznělo 13. prosince 2011 na Libeňském zámku v Praze. Bylo to první z dlouhé řady koncertních provedení Kaleidoskopu. Zároveň je na místě zmínit, že vynikající výkony Dua Teres mě inspirovaly k napsání nové verze Kaleidoskopu – dua v doprovodu smyčcového orchestru.“ J. Freidlin

Spustit audio